Dýně v octovém nálevu obohatí jídelníček o nové chutě

V obchodech i na trhu najdeme desítky druhů dýní. Všechny mají jedno společné. Jsou pro náš organismus velmi zdravé. Můžeme si z nich připravit obrovské množství pokrmů. Navíc obsahují nespočet vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Víte, jak zavařit na podzim dýni, aby vám vydržela po celou zimu?

Co budete potřebovat?

Dýně je čistě podzimní záležitost. Jakmile si ji zavaříte, můžete si její chuť i zdravotní přínosy užívat po celý rok. Postup je přitom velmi jednoduchý. Potřebovat budete 3 kg dýně, 1,2 litru vody, 200 ml lihového octa, 14 ks hřebíčku, 4 kuličky nového pepře, 240 gramů cukru a 1 lžičku soli. A pochopitelně potřebujete také sklenice vhodné velikosti, které důkladně sterilizujte.

Doporučený článek:  Příroda je nejmocnější léčitelka. Zdravé tinktury si můžete snadno vyrobit, oceníte je nejen při nachlazení
Zdroj obrázku: Freepik

Způsob přípravy

Dýni očistěte a nakrájejte na kousky (cca 2 cm). Do velkého hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu. Přidejte do vody dýni a uvařte ji do měkka. Do jiného hrnce dejte cukr, hřebíček a nové koření. Vařte, dokud se cukr nerozpustí, a potom přidejte ocet. Přiveďte k varu a sundejte z ohně. Do sklenic vložte nejdříve dýni a nakonec vše zalijte připraveným nálevem. Sklenice uzavřete víčky a otočte dnem vzhůru. Až vychladnou na pokojovou teplotu, můžete dýni přesunout na chladné místo.

Doporučený článek:  Sytá a vydatná večeře může být hotová během chviličky. Tyto tři recepty potěší celou rodinu

K čemu se hodí dýně v octě?

Dýně v octovém nálevu se skvěle hodí jako zdravá svačina, protože ji můžete klidně jíst samotnou. Kromě toho ji můžete přidat do salátu nebo použít jako zeleninovou přílohu k masu. Během celého roku ji navíc můžete využít také při přípravě palačinek nebo knedlíků. Vynikající chuť dodá také sendvičům, které díky ní získají jedinečnou chuť.

Může se stát, že dýně v octovém nálevu začne měnit barvu. Nemusí to hned znamenat, že je zelenina zkažená. Neměli byste se řídit podle barvy zeleniny, ale podle vůně celé zavařeniny. Jestli necítíte nic špatného, klidně si na ní pochutnejte. Možná nebude mít tak lákavou barvu, jako když byla čerstvá, ale stále bude stejně dobrá a plná vitamínů.

Zdroj: https://www.happyfoodstube.com/pickled-pumpkin/
.

Doporučené články