Pasterizaci ovoce a zeleniny usnadní trouba

Léto se rychle blíží ke konci a přichází s ním i období sklizně či například sbírání hub. Většina surovin obzvlášť tohoto období je pak vhodná k zavařování. Důležitým krokem zavařování je také pasterizace. Právě o té si v dnešním článku povíme více. Co to vlastně je? Proč to děláme? A jak nám ji ulehčí trouba? Pokud chcete vědět odpovědi na tyto otázky, čtěte dál.

Co je vlastně pasterizace a k čemu nám při zavařování je

Pasterizace je způsob, jakým můžeme potraviny konzervovat, a tím také prodloužit jejich trvanlivost. Obvykle je prováděna v hrnci v horké vodě. Využít ale můžeme i troubu. Tato metoda se hodí obzvláště při přípravě většího počtu sklenic. Je u nich pak menší riziko rozbití. Je ale také nutné říct, že ne každá sklenice by se měla do trouby vkládat. Vynechejte třeba ty s gumovým těsněním. Vysoká teplota trouby pomůže zabít bakterie v zavařeninách, čímž zabrání jejich zkažení.

Doporučený článek:  Moderní metodu sušení hub si oblíbíte. Houby jsou připravené na uskladnění za pouhou půlhodinu
Zdroj obrázku: Freepik

Jak pasterizovat pomocí trouby

Pasterizace v troubě probíhá na sucho. To znamená bez přítomnosti vody. A jak na to? Zaprvé si plech vyložte pečicím papírem. Sklenice byste na něj měli postavit tak, aby vzájemně nedocházelo k jejich kontaktu ani kontaktu se samotnou troubou. Plech pak dejte do ještě nezapnuté trouby, zabráníte tak šoku a možnému prasknutí sklenic. Poté troubu nastavte asi na 120 až 130 stupňů na spodní i horní ohřev. Sklenice byste měli v troubě nechat po intervalech dlouhých 15–30 minut. Poté troubu vypněte a sklenice v ní alespoň ještě 15 minut nechejte. Potom, co je vytáhnete, je otočte dnem vzhůru a nechte úplně vychladnout. Tímto způsobem zjistíte, zda těsní opravdu dobře.

Doporučený článek:  Maso v guláši bude vždy dokonale měkké díky ananasu. Exotické ovoce dodá i netradiční chuť

Berte také na vědomí, že každá surovina potřebuje jinou dobu pasterizace. Džemy či ovoce stačí v jednom intervalu. Houby alespoň ve třech a zeleninu dvakrát. Záleží i na velikosti sklenice.

Zdroj: https://www.healthycanning.com/oven-canning/
.

Doporučené články