Nejchutnější koblihy poznáme podle světlého proužku uprostřed. Jsou správně smažené a křupavé

V tuzemsku patří koblihy k oblíbenému sladkému pečivu, obdobně jsou na tom polští sousedi, kteří jich na závěr masopustního veselí sní na sto milionů kousků. To je důvod, proč Poláci umí koblihy vybírat, aby byly co nejchutnější a nejčerstvější. Inspirovat se mohou též čeští spotřebitelé, kteří leckdy nevědí, jak má vlastně dokonale usmažená kobliha vypadat. A pozor, platí to i pro donuty!

Kupovat bez rozmyslu se nevyplácí

Objednat a ani nenahlédnout do sáčku, zda je kobliha čerstvá? Takové nákupy se nevyplácí nejen u koblih a donutů, ale také v případě ostatního pečiva. Už letmý pohled prozradí, jestli kobliha za vydané peníze stojí. Tento druh pečiva musí být totiž pěkně nakynutý, lehounký a s křupavou kůrčičkou zlatavé barvy. Vzhled hraje velkou roli a určuje, jestli bude pečivo dobré i na chuť, proto se vyplatí s placením chvilinku posečkat a raději se zaměřit na vybraný kousek.

Doporučený článek:  Hnojivo připravené z piva je ideální pro podporu fíkusu
Zdroj obrázku: Freepik

Pozor na popraskanou polevu

V poslední době jsou oblíbené koblihy nebo donuty s čokoládovou, jahodovou, malinovou nebo vanilkovou polevou s drcenými oříšky nebo s různým zdobením. Právě na polevu je nutné se zaměřit, protože povrch musí být lesklý a pevný, při popraskání nebo suchosti pozorovatelnými pouhým okem je zřejmé, že se jedná o několik dní starý kousek. Takové pečivo je vysušené i uvnitř. Obdobně se nevyplatí kupovat deformované nebo splasklé koblihy, které nechutnají dobře.

Světlý proužek jako záruka kvality

Co vidíte, když se podíváte na domácí koblihu od babičky? Zlatavý vršek a spodek, které odděluje světlý proužek? Tak je to správně, takhle vypadá čerstvá a kvalitní kobliha, proto vybírejte i v obchodě nebo v pekařství smažené pečivo, na kterém se skví světlejší proužek, který je kolem dokola. Pruh krémové barvy je totiž důkazem, že se koblihy smažily správně. Nesmí být příliš bledé ani tmavé, ale také ani jednolitého zabarvení, aby chutnaly nejlépe.

Zdroj: https://www.mentalfloss.com/article/71300/15-delicious-facts-about-doughnuts
.

Doporučené články