Mám zahradu a od té doby vím, že vypěstovaná zelenina není kvalitní, je drahá a ztrácí svou čerstvost

Jeden rok jsem se rozhodl, že si zeleninu začnu pěstovat sám. Dodnes toho lituji. Od té doby vím, že vypěstovaná zelenina není ani kvalitní, ani nemusí být vždy čerstvá a v konečném součtu je drahá. Na rozdíl od jiných zahrádkářů jsem se nenechal zaslepit pár pozitivy, ale na vše se podíval komplexně. A litoval, že jsem se do pěstování vůbec pouštěl.

Bez práce nejsou koláče

Tak přesně tohle platí, pokud se rozhodnete pěstovat zeleninu na své zahradě. Příroda si nedá pauzu, a tak musíte několikrát týdně zalévat. Musíte hnojit, vytrhávat plevel, hubit škůdce. A že se vám nechce? Musíte se přemoct, když vynecháte, úroda přijde vniveč. Kdo nemaká, ten nesklízí.

Doporučený článek:  Mrkev patří mezi nejoblíbenější a nejzdravější zeleninu, i ona však může tělu uškodit

Je to drahé

Pěstování zeleniny doma na zahrádce je drahé. V první řadě proto, že musíte započíst i svou práci. Ta také není zadarmo. I když ji ale počítat nebudete, po součtu všech přípravků, pomůcek, techniky, vody, hnojiv a dalších věcí zjistíte, že kilo zeleniny vás může přijít na pořádný balík peněz. Zvláště ve chvíli, kdy jí pěstujete jen trochu a náklady se musí rozložit do pár kilogramů.

Zdroj obrázku: Freepik

Není kvalitní

Mám na mysli především vizuální pohled. Ať se snažíme sebevíc, příroda je někdy nevyzpytatelná a zelenina nemusí být vizuálně dokonalá, tedy kvalitní. Příkladem jsou třeba popraskaná rajčata, která i na chuti dávají pocítit, že s nimi není něco v úplném pořádku. Drobné chyby se zkrátka neodpouští, a kdo nemá zkušenosti, způsobí si problémy.

Doporučený článek:  Cuketa je všestranná zelenina, její pěstování není těžké

To stejné co v obchodě

Proč pěstovat zeleninu svou, když v době sklizně je na pultech obchodů přesně to, co je v záhonech. A protože je sezona, tak i za ty nejnižší ceny, kterých zahrádkář jen těžko dosáhne. Smysl by dávalo vypěstovat si zeleninu i mimo sezonu, kdy je drahá v obchodech, ale to vzhledem k počasí není reálné.

Jsou přebytky

Těžko zvládneme sníst vše, co vypěstujeme. A tak musíme zeleninu skladovat delší dobu, čímž ztrácí svou čerstvost. Finální fází ztráty čerstvosti je potom uložení takové zeleniny do mrazáku nebo zakonzervování. Tady už výhody žádné nejsou.

Doporučený článek:  Lák z okurek je plný vitamínů a probiotik

Zdroj: Autorský text, e-mailový příspěvek.

.

Doporučené články