Bílý povlak na čokoládě vyvolává obavy. Vzniká přitom z jednoduchého důvodu

Čokoláda je milovanou surovinou po celém světě. Jde o jednu z nejposvátnějších pochoutek, bez které většina z nás nedokáže žít. Bez ohledu na to, v jaké formě si čokoládu kupujete, může se na ní někdy vytvořit bílý povlak. Většina lidí netuší, co to znamená. A ještě méně lidí ví, jestli mohou čokoládu bezpečně sníst, nebo ne. Na všechny otázky vám dnes odpovíme.

Proč jíst pravidelně čokoládu v malém množství?

Čokoláda je jednoduše vynikající. Má ale také pozitivní vliv na naše zdraví. Jíst byste měli hlavně hořkou čokoládu. Pár kostiček denně vám neublíží, právě naopak. Kvalitní čokoláda obsahuje polyfenoly, které jsou součástí prevence kardiovaskulárních nemocí a zlepšují nervovou soustavu. Obsahuje ale také mnoho vitamínů (B a E), fosfor, zinek nebo hořčík.

Konzumace čokolády vám také zlepší náladu. To vás asi nepřekvapí, ale rozhodně se nejedná jen o váš pocit. Je vědecky dokázáno, že fenyletylamin, který čokoláda obsahuje, reguluje náladu v našem mozku. Hořká čokoláda navíc snižuje záněty v těle, takže byste její konzumaci jednoznačně neměli odkládat. Nesmíte jí ale zase konzumovat příliš mnoho.

Zdroj obrázku: Freepik

Čokoláda s bílým povlakem

Někdy se můžete setkat s čokoládou, která má na sobě bílý povlak. Mnoho lidí si myslí, že jde o plíseň a čokoládu okamžitě celou vyhodí. To je zbytečné plýtvání a škoda peněz, protože jí ve skutečnosti nic není. Čokoládu v tomto stavu můžete klidně sníst, použít na pečení nebo na cokoli jiného. Rozhodně vám neublíží.

Co je bílým povlakem? O plíseň se nejedná. Jde o tuk, který se srazil při změnách teploty. Jakmile se čokoláda trochu rozpustí a poté znovu ztuhne, přebytečný tuk se srazí na jejím povrchu a vytvoří tento bílý povlak. Na chuti ani kvalitě produktu to nic nezmění. Čokoláda bude mít jen trochu jiný vzhled, ale to by vám nemělo vadit. Stále bude nádherně sladká a zdravá.

Zdroj: https://www.myrecipes.com/ingredients/what-is-that-white-stuff-on-chocolate
.

Doporučené články