Nejlepší druhy okurek pro nakládání: uchovají si pevný tvar a nezhořknou

Jaký druh nakládaných okurek vybrat? To je otázka, kterou si každoročně pokládají všichni zahrádkáři. Máme pro vás tipy na několik druhů okurek, které když zavaříte, budou po vyndání ze sklenice krásně křupavé, pevné a bez nepříjemné pachuti či hořkosti.

Jak zasít semena okurky?

Semena okurek se mohou začít vysévat ve druhé polovině dubna a sazenice se přemisťují do půdy na přelomu května a června. Semena je možné také vysévat přímo do země, a to od poloviny května do poloviny června. Výsev do země provádějte ve chvíli, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.

Jaká je nejlepší odrůda okurek pro nakládání?

Těsně před výsadbou okurek se vyplatí zvážit jejich využití. Pokud mají být okurky použité pro zavařování, sáhněte po osvědčených druzích. Zahrádkáři si oblíbili druh okurky Sremski. Jedná se o velmi raný a úrodný druh okurky. Plody jsou chutné, plné a bez hořkosti. Tvar okurek je válcovitý, slupku mají sytě zelenou a uvnitř je pevná a dužnatá hmota.

Doporučený článek:  Švábi se chytí do pasti, účinná je proti nim také kyselina boritá

Navíc jde o odrůdu, která je odolná vůči různým chorobám. Dobře se pěstuje venku, v pařeništi a ve skleníku. První okurky budete sklízet už poměrně brzy, od poloviny července do září. Okurka Sremski zůstává dlouho zelená a nemá tendenci žloutnout.

Zdroj obrázku: Freepik

Na nakládání můžete vyzkoušet i polní okurky

Zkušení zahradníci kromě známého a osvědčeného druhu Sremski doporučují také řadu dalších druhů okurek vhodných pro zavařování. Mohou to být například okurky:

  • Borus F1 – Jde o středně ranou a velmi úrodnou odrůdu s tmavě zelenými, polodlouhými a štíhlými plody. Po nakládání jsou okurky pevné a tvrdé. Jsou ideální pro nálevy s nízkým obsahem soli.
  • Julian F1 – Jde o středně ranou odrůdu. Produkuje tmavě zelené plody. Po zavaření jsou okurky křupavé a pevné a zachovávají si svou krásně sytou barvu.
  • Soplica F1 – Jde o hojně rozšířenou odrůdu mezi zkušenými zahrádkáři. Okurky budete sklízet už začátkem srpna. Tělo okurek je štíhlé. Při zavařování si uchovávají svou tmavě zelenou barvu a nemají chuť s nádechem hořkosti.
Doporučený článek:  Skořice pomůže rostlinám lépe zakořenit a ochrání je před plísní

Proč okurky hořknou?

Největším zklamáním po měsících pěstování a hodinách strávených u zavařování je nahořklá chuť okurek. Jak se hořkosti vyvarovat? Existuje mnoho jednoduchých způsobů.

Aby okurky nezhořkly, nesmíte je sbírat na slunci. Problémem také může být příliš malá zálivka. Pokud jste si všimli, že jsou vaše okurky hořké, nechte je ještě nějaký čas na rostlině. Hojně je zalévejte a hořkost zmizí.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/best-cucumbers-for-pickling/
.

Doporučené články