Mrkev patří mezi nejoblíbenější a nejzdravější zeleninu, i ona však může tělu uškodit

Mezinárodní den mrkve připadá každý rok na 4. dubna. Tato zelenina je extrémně dostupná a levná. Konzumovat ji můžeme navíc na mnoho způsobů. Lze ji vařit, dusit i péct. Chutnat bude úžasně v salátech i dezertech, polévkách i omáčkách. Vyrobit si z ní ale můžete doma i chutnou a velmi zdravou šťávu. Měli by ale mrkev jíst všichni a v neomezeném množství?

Vlastnosti sladké zeleniny

Mrkev je proslulá svými účinky na zdraví, protože obsahuje všechny druhy karotenoidů. Navíc se pyšní velkým množstvím vitamínů a minerálů prospěšných pro tělo. Ne pro každého je ovšem vhodná její konzumace. Někteří lidé by ji měli konzumovat pouze v syrovém stavu a každý z nás by si měl dávat pozor na množství, které si denně dopřeje.

Doporučený článek:  Nejhorší potraviny pro srdce se tváří zdravě. Margarín i nápoje bez cukru jsou past

Betakaroten je důležitý pro přeměnu vitamínu A, ale v mrkvi se nachází také vitamíny skupiny B, E a K, kyselina listová, hořčík, draslík, fosfor, zinek, vápník, sodík a železo. Tohle všechno jsou pro tělo velmi důležité složky, na které nesmíme zapomínat. Díky karotenoidům má mrkev protirakovinné vlastnosti, protože je silným antioxidantem. Zvyšuje také průtok krve do srdce a doporučuje se pacientům, kteří trpí aterosklerózou a onemocněním koronárních tepen.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdo by neměl jíst mrkev?

Všichni předpokládáme, že je mrkev neškodná a můžeme ji konzumovat všichni bez ohledu na množství. Pravdou ale je, že se každý z nás může mrkví předávkovat. Podle lékařů je z dlouhodobého hlediska škodlivé jíst několik středně velkých mrkví denně. Mezi příznaky předávkování patří oranžový odstín pokožky, bolest hlavy a žaludku, nevolnost, slabost nebo poruchy menstruačního cyklu.

Doporučený článek:  Pro krásu i zdraví, jsou nabitější vitamíny než doplňky stravy. Přesto nejsou papriky vhodné pro každého

Pozor na tepelně upravenou mrkev by si měli dávat také diabetici. Lidé s cukrovkou by ji měli konzumovat pouze v syrové formě, protože po tepelné úpravě se zvýší její glykemický index, což může vést k mnoha zdravotním problémům pro jedince, kteří jsou na cukr citliví.

Zdroj: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1472/carrot
.

Doporučené články