Loupání vajec usnadní propíchnutí skořápky jehlou

Vajíčka natvrdo jsou stálicí české kuchyně. Hodí se jak k čočce na kyselo, do pomazánek, tak na chlebíčky. Výborná jsou také do salátu nebo jen tak na snídani či svačinu. Skvělé na nich je, že jejich příprava není nijak náročná. Smích nás ale většinou přejde u jejich loupání. To dokáže být zdlouhavé a ne příliš příjemné. Jak tedy zajistit, že vajíčka půjdou oloupat snadno a bez jakéhokoli problému? Právě to se dozvíte v dnešním článku.

Doporučený článek:  Přezrálé banány se hodí do mnoha receptů, jako hnojivo i k úklidu

I na výběru správných vajec záleží

Pozor byste si měli dávat hned u nákupu vajíček. Čím kvalitnější jsou, tím snadněji se vám budou připravovat. Ideální by samozřejmě bylo, pokud byste sehnali vejce z domácího chovu. Právě ta budou ve většině případů nejkvalitnější a slepice budou v nejlepších podmínkách. Pokud tu možnost ale nemáte, zkuste alespoň v obchodě vybírat vejce z podestýlky, a ne ta z klece. I prostředí, ve kterém zvířata jsou, má totiž vliv na kvalitu výsledného produktu.

Zdroj obrázku: Freepik

Tipy, které se vám při vaření vajec budou hodit

V prvé řadě zkuste vejce vždy dostatečně předem vytáhnout z lednice tak, aby dosáhla pokojové teploty, než začnete se samotným vařením. Bude tak méně pravděpodobné, že popraskají. Pokud máte ale i tak problém s prasklinami, přidejte do vody před vařením trochu soli. Chuť vajec to neovlivní a praskání by to mělo předejít.

Doporučený článek:  Lidé kupují sušičky, které nepotřebují. Na houby stačí trouba, nebo otevřené okno

Aby se vám vejce po uvaření snadněji loupala, můžete použít tento trik. Potom, co vejce dosáhnou pokojové teploty a budete je chtít začít vařit, udělejte do oblého konce dírku jehlou. Tuto činnost provádějte velmi opatrně, aby vejce neprasklo a abyste nezajeli příliš hluboko. V tomto místě je totiž vzduchová bublina, tudíž nepoškodíte samotný obsah vajíčka. Voda pak pomůže oddělit blánu od skořápky a vejce se budou lépe loupat. Právě to je také důvod, proč se nemusíte bát, že by vám samotný obsah vytekl do hrnce.

Zdroj: https://www.dailyrecord.co.uk/lifestyle/secret-perfect-soft-boiled-eggs-28229072
.

Doporučené články