Cibuli zná snad každý člověk na planetě. Je neodmyslitelnou součástí kuchyně. Hodně jídel chutná mnohem lépe, když se do nich přidá cibule. Jako například hamburgery, sendviče, masová jídla. Červená cibule marinovaná v aromatickém nálevu je skvělým doplňkem k tradičním i moderním receptům. Co je nejlepší – zvládnete ji připravit za méně než půlhodinu a její chuť si můžete vychutnávat po celý rok.
Proč jíst cibuli?
Cibuli si umí každý, kdo má prostor, vypěstovat i sám. Je velmi výživná. Obsahuje množství živin, jako například flavonoidy, fruktany, pektiny a alkylové sloučeniny. Má velké množství vitamínu C a B i vitamín A, křemík, síru, hořčík, fosfor, zinek a selen. Díky obsahu kvercetinu působí jako antikoagulant, upravuje krevní tlak a podporuje správnou činnost kardiovaskulárního systému.
Recept je velmi jednoduchý. Je to originální způsob, jak využít potenciálu této zdravé zeleniny. Marinovat můžeme všechny druhy cibule, obyčejnou, šalotku i červenou. V tomto nálevu získá cibule nakyslou chuť a neztrácí křupavost. Je ideální do salátů, masových jídel, paštik, omáček a sendvičů.
Postup a ingredience
Budeme potřebovat: 3 velké červené cibule, 300 ml vody, 60 ml octa, 2 lžíce soli, 1 čajovou lžičku cukru, 10 bobkových listů, 3 zrnka nového pepře, 4 zrnka hořčičných semínek. Cibuli oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí kolečka. Nejlépe se nám bude krájet, pokud budeme mít co nejostřejší nůž.
Vybereme si čistý hrnec o objemu minimálně 800 ml. Nasypeme do hrnce koření a přidáme vodu. Potom přidáme sůl a cukr. Přivedeme k varu a přidáme ocet. Po opětovném převaření odstavíme hrnec ze sporáku a vývar ihned nalijeme na cibuli. Nádobu pevně uzavřeme. Takto připravenou cibuli můžeme skladovat v chladničce dva týdny. Je vynikající do hamburgerů. S ostatními ingrediencemi hraje skvělou kombinaci.
Zdroj: https://www.sarsons.co.uk/recipes/pickled-onions/, https://www.britannica.com/plant/onion-plant, https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits, https://health.clevelandclinic.org/are-onions-good-for-you/