Snadno dostupné druhy zeleniny, které jsou bohaté na vlákninu

Vláknina je základní složkou zdravé výživy, známá pro své četné zdravotní přínosy. Pomáhá při trávení, pomáhá udržovat zdravou váhu a hraje klíčovou roli v prevenci chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a některé typy rakoviny. I když existují různé zdroje vlákniny, zelenina je jednou z nejvýživnějších možností. V tomto článku prozkoumáme některé druhy zeleniny, které obsahují nejvíce vlákniny, což z nich činí skvělou volbu pro plnohodnotnou a zdravou stravu.

Artyčoky

Artyčoky jsou často oslavovány jako zelenina s nejvyšším obsahem vlákniny. Středně velký artyčok může obsahovat přibližně 10 gramů vlákniny, což z něj činí jednu z nejlepších možností pro ty, kteří chtějí zvýšit příjem vlákniny. Tato zajímavá zelenina je také bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, díky čemuž je cenným doplňkem každé stravy.

Doporučený článek:  Klasickou sůl lze při vaření nahradit zdravějšími druhy nebo bylinkami

Hrášek

Hrách je často přehlížen, ale je to zelenina bohatá na vlákninu, která stojí za to zahrnout do vašich jídel. Šálek vařeného hrášku obsahuje zhruba 9 gramů vlákniny, což z něj činí jednoho z nejlepších uchazečů v kategorii zeleniny bohaté na vlákninu. Je také dobrým zdrojem bílkovin a nezbytných vitamínů.

Zdroj obrázku: Freepik

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta nemusí být oblíbenou zeleninou každého, ale je plná vlákniny a nutričních výhod. Jeden šálek uvařené růžičkové kapusty obsahuje přibližně 4 gramy vlákniny. Tyto malé zelené drahokamy jsou také vynikajícím zdrojem vitamínů C a K a také různých základních minerálů.

Doporučený článek:  Zdravý jídelníček nemusí být drahý. Klíčem je promyšlený nákup a domácí vaření

Brokolice

Brokolice je všestranná a výživná zelenina s vysokým obsahem vlákniny. Šálek vařené brokolice poskytuje asi 5 gramů vlákniny. Je také nabitý vitamíny, zejména vitamínem C a vitamínem K, a je známý pro své vlastnosti v boji proti rakovině.

Mrkev

Mrkev je známá nejen pro obsah betakarotenu, ale také pro obsah vlákniny. Jedna středně velká mrkev poskytuje přibližně 2 gramy vlákniny. Tato křupavá a živá zelenina je vynikající pro svačinu a často se používá do salátů a polévek.

Zdroj: https://www.webmd.com/cholesterol-management/features/fiber-groceries
.

Doporučené články