Klasickou sůl lze při vaření nahradit zdravějšími druhy nebo bylinkami

Sůl je základní složkou téměř každého jídla, které připravujeme. Bohužel v dnešní době se nachází také v potravinách, ve kterých bychom ji nečekali. Nadměrná konzumace soli může být pro náš organismus velmi nebezpečná a může zapříčinit vznik různých chorob. Naštěstí existuje velké množství alternativ, jak můžete zdravě dochutit své jídlo.

Alternativy soli

Nejčastěji při vaření používáme obyčejnou bílou sůl, známou jako kuchyňská. Mnoho lidí, kteří se snaží žít zdravěji, se ji snaží nahradit jinými druhy soli, jako například himálajskou, mořskou nebo černou. Tyto druhy obsahují minerály, které mají příznivý vliv na lidský organismus. Avšak při nadměrné konzumaci nám mohou uškodit i tyto alternativy. Je to hlavně kvůli obsahu sodíku, který je při větším množství nebezpečný.

Doporučený článek:  Zralou dýni v obchodě poznáme podle slupky a dutého zvuku

Podle odborníků je bezpečná dávka soli 5 g na den. To představuje přibližně jednu čajovou lžičku. Bohužel podle nejnovějších výzkumů většina lidí tuto hranici překračuje nejméně ve dvojnásobném množství. I když omezíte solení jídel, pozor si dávejte na skrytou sůl, která se nachází ve výrobcích, které každý den konzumujeme.

Zdroj obrázku: Freepik

Přirozené ochucovadlo

Pokud nechcete sůl nahrazovat alternativním druhem, ale něčím jiným, nejlepší volbou pro vás budou bylinky. Ty neobsahují žádný sodík a navíc dodají tělu velké množství prospěšných látek. Velkou výhodou bylinek je také fakt že si je můžete vypěstovat v pohodlí domova a nepotřebujete k tomu nic jiného než parapet a trochu trpělivosti. Při vysazování si přečtěte vhodné kombinace bylinek, protože při správném výběru se dokážou při růstu kombinovat.

Doporučený článek:  Bylinky a listovou zeleninu udrží správné skladování déle čerstvé

Při dochucování bylinky neupravujte, přidejte je jen tak k jídlu, nejlépe v čerstvé formě. Ošetření v jakékoli podobě může zničit jejich drahocenné vlastnosti. Zkuste použít například bazalku, oregano, majoránku, tymián nebo rozmarýn. Při přípravě marinády zase můžete místo soli použít zázvor, křen, česnek nebo hořčici. Lidé používají i vodu z nakládaných okurek. Při této možnosti si však ověřte kvalitu nakládaného produktu, protože může obsahovat velké množství konzervačních látek.

Zdroj: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/salt-nutrition/, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction, https://www.cdc.gov/heartdisease/sodium.htm, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/herbs, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30651162/
.

Doporučené články