Švestkový kompot přijde k chuti a zajistí přísun vitamínů i v zimě

Švestky. Co s nimi, když jich je moc? Letošní sklizeň je více než příznivá, proto se může některým pěstitelům snadno stát, že plné košíky není, jak zpracovat nebo zkonzumovat. Jak tedy naložit s těmito zdravými plody? Možností se nabízí mnoho. Jednou z nich je příprava kvasu na slivovici. To jistě potěší všechny milovníky tohoto nápoje, ale existují i varianty, které osloví celou rodinu včetně dětí – například švestkový kompot. Jak připravit ten nejlepší?

Ovocné kompoty na zimu

Švestkové kompoty patří mezi nejpopulárnější ovocné konzervy, které se na podzim připravují do zásoby. Jejich výhodou je snadná příprava, k tomu chutnají báječně. Osvěží v době, kdy se čerstvých druhů ovoce nedostává nebo jsou neskutečně drahé. Kromě švestek se ovocné zavařeniny vyrábějí z jablek, hrušek, třešní, višní, jahody, rebarbory či rybízu. V sousedním Polsku se servíruje speciální kompot na štědrovečerní stůl.

Doporučený článek:  Jablečný koláč zaboduje při každé příležitosti. Vyhněte se chybám, které ho zbytečně kazí
Zdroj obrázku: Freepik

Švestky v zimě

A proč si zavařit právě švestky? Jedná se o tuzemské ovoce, které patří mezi nejzdravější. Vyniká obsahem vlákniny, ale taktéž vitamínů C, E, K, A, skupiny B či minerálů, zejména draslíku, vápníku, hořčíku a železa. Švestky v zimě podporují trávení a zlepšují imunitu, k tomu dodají do těla antioxidanty, které posilují organismus proti nachlazení a virózám. Příprava kompotů je navíc velmi snadná.

Jak připravit švestkový kompot

Na přípravu švestkových zavařenin si nachystejte:

  • švestky – 2000 g
  • cukr – 220 g
  • voda – 1600 ml
  • hřebíček – 16 ks (volitelně)
Doporučený článek:  Máslo s medvědím česnekem je ideální k snídani i pod maso

Nejprve se dokonale vymyjí čtyři zavařovací sklenice a vysterilizují pomocí horké vody z rychlovarné konvice. Švestky se omyjí a zbaví pecky. Následně se půlky švestek rozdělí do sklenic, do každé sklenice se přisypou tři lžíce cukru a přidají se čtyři hřebíčky. Obsah se zalije převařenou vodou, přičemž se nechá volné místo asi jeden centimetr pod okrajem sklenky. Následně se zavařovačky uzavřou pevně víčkem. Kompoty se pasterují v hrnci po dobu asi 25 minut po dosažení varu.

Zdroj: https://www.soscuisine.com/recipe/plum-compote
.

Doporučené články