Špenát je vitamínovou bombou, ale není pro každého

Pepek námořník si bez něj nedokáže představit život, špenát je jednoznačně zdravou zeleninou pro svůj obsah vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Není však pro každého, špenátové listy mohou také ublížit. Pro koho není špenát vhodný a měl by se mu raději vyhnout? Jak špenát naopak kombinovat?

Špenát zažívá comeback

Když se řekne špenát, vzpomenou si mnozí na školní jídelny, které připravovaly jakousi nevábně vyhlížející směs, která s klasickou přípravou nemá nic do činění. Dětská můra se ovšem vrací, jak špenát získává na oblibě. Jsou tací, kteří mu naprosto podlehli, neváhají jej přidávat do smoothie, zeleninových koláčů nebo dokonce i dortů. Špenát je prospěšný, ale jako se vším by se to s ním nemělo přehánět. Navíc by jej někteří lidé vůbec neměli jíst, protože jim může uškodit.

Zdroj obrázku: Freepik

Vitamíny v zelených listech

Tato zelenina je vitamínovou náloží, obsahuje totiž vitamíny A, E, B6 a K, nadto minerály, jako jsou hořčík, draslík, fosfor a také dávku kyseliny listové, betakarotenu, luteinu a dalších antioxidantů. Oproti původním tezím však neobsahuje tolik železa, aby mohla tato zelenina nahradit konzumaci masa, což jistě nepotěší Pepka námořníka, ale neubírá jí to na přínosnosti. Z této zeleniny je navíc lidský organismus schopen trávením získat jen 20 procent tohoto prvku, pro zvýšení vstřebávání je nutné špenát kombinovat s jinými potravinami, především s tuky. Dobře se také kombinuje ve smoothie se zeleninou a ovocem bohatými na vitamín C, což je možnost pro vegetariány a pro vegany, jak se vyhnout anémii.

Špenát jen s mírou

Tato zelenina je rozhodně zdraví prospěšná, ale obsahuje též sloučeniny, oxaláty, které blokují vstřebávání vápníku, což může vést ke vzniku ledvinových kamenů. Současně se pro vysoký obsah oxalátů musí vzdát pacienti s revmatickými obtížemi, artritidou nebo dnou a lidé trpící na překyselení organismu. Kromě vápníku zabraňuje i vstřebávání jódu, k tomu působí jako silný alergen a po jeho konzumaci může dojít ke vzniku kožní vyrážky.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/270609
.

Doporučené články