Zlatavý a voňavý vývar jako z vyhlášené restaurace dokáže uvařit každý. Trik je v zelenině

Kdo by nemiloval vývar? Jedná se o nejoblíbenější polévku, kterou si s chutí dají děti i dospělí. Připravuje se z masa a různých druhů zeleniny. Jedinečnost této polévky spočívá ve zdravotních benefitech, posiluje obranyschopnost, ale pomáhá též s trávením. A jak připravit ten nejdokonalejší vývar, který bude mít zlatavou barvu a bude nebesky vonět? Stačí se držet osvědčených rad!

Klíčové je maso

Kvalita vývaru závisí na výběru masa. Je vhodné sáhnout po prověřeném mase z osvědčených zdrojů nebo od renomovaného řezníka. Do vývaru se mohou použít tučnější kusy, protože díky tuku rozvinou bohatost polévky. Vývar je možné připravit z drůbežího, husího, kachního i kuřecího nebo z hovězího či vepřového masa. Dokonalou kombinací je směs kuřecího a hovězího, přičemž je možné přidat odřezky ze zvěřiny nebo telecího. Vývar chutná báječně z masových odřezků, kůží a skeletů, které jsou pro tyto účely nenahraditelné.

Doporučený článek:  Květáková polévka s bramborami a sladkou mrkví
Zdroj obrázku: Freepik

Kořenovou zeleninu doplní zelí

Bohatou chuť dotváří použitá zelenina, zejména kořenová, jako mrkev, celer nebo petržel, ale nesmí se zapomenout ani na cibuli nebo česnek. Znalci přidávají též pórek, kapustu nebo celerové listy, chuťově zajímavé je zelí. Veškerá zelenina se musí dokonale očistit a oloupat, nakrájet na větší kusy. A jak docílit toho, aby měl vývar pěkně zlatavou barvu? Už naše babičky ponechávaly ve vývaru cibuli včetně slupky (dobře umyté). Další možností je zeleninu osmahnout.

Doporučený článek:  Šťovíková polévka potěší jemně nakyslou chutí i jedinečnými účinky na zdraví

Osmahnutí zeleniny v litinové pánvi

Sytější barvy a jedinečné chuti vývaru profesionální kuchaři docílí ještě jednou metodou. Nakrájenou zeleninu osmahnou v pánvi. Pro tyto účely se nehodí používat teflonovou, ale běžnou litinovou, aby se zelenina nespálila, ale zlehka zhnědla a vnesla do vývaru zajímavou chuť. Je to dáno tím, že zelenina obsahuje přirozeně cukry, které v pánvi jemně zkaramelizují. To je klíč, který otevírá cestu k originálnímu zlatavému vývaru, který si zamiluje úplně každý pro překrásnou barvu a ještě lepší chuť.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-upgrade-soup-broth/
.

Doporučené články