Šťovíková polévka potěší jemně nakyslou chutí i jedinečnými účinky na zdraví

Tradiční šťovíková polévka je jedním ze sezónních jídel, která se podávají v jarním a letním období. Šťovík dodá pokrmu lahodnou vůni a podtrhne jeho chuť. Listy této rostliny navíc obsahují draslík a vitamín C, takže se konzumace doporučuje lidem trpícím opakovanými infekcemi dýchacích cest a lidem bojujícím s akné.

Šťovík obsahuje spoustu vitamínů a minerálů

Polévka ze šťovíku je sezónní pokrm s mírně nakyslou chutí. Podává se zejména v jarním a letním období. Její základní složkou je šťovík, který obsahuje spoustu cenných vitamínů a minerálů. Je zdrojem kyseliny listové, která je nezbytná pro těhotné ženy. Za zmínku stojí i betakaroten, který zajišťuje správnou funkci zraku a podporuje léčbu akné.

Doporučený článek:  Příprava polské velikonoční polévky je snadná. Přílišnou kyselost zmírní jedlá soda nebo cukr

Polévka ze šťovíku se doporučuje lidem trpícím opakovanými infekcemi dýchacích cest, jelikož obsahuje fenolické sloučeniny, které jsou antibakteriální a antioxidační. Vitamín C zase podporuje imunitní systém a snižuje riziko opakujících se infekcí. Nutno dodat, že mladé listy šťovíku obsahují hodně draslíku, který ovlivňuje práci svalů a reguluje srdeční rytmus.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si polévku připravit?

Šťovík ale obsahuje také kyselinu šťavelovou, která je nebezpečná pro pacienty s nemocnými ledvinami. Dále škodí osobám s revmatismem a těm, kteří se potýkají s problémy trávicí soustavy. Otrava touto kyselinou způsobuje zvracení a průjem, v krajním případě křeče a horečku. Proto by se polévka měla podávat s vejcem a smetanou.

Doporučený článek:  Zbylé vařené brambory jsou jako stvořené pro kulinářské zázraky. Knedlíky nebo řízečky nadchnou každého

Do dvou litrů vody vložte 500 gramů nakrájeného masa, přidejte půl lžičky soli a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte půl hodiny. Poté přidejte 2 oloupané mrkve, petržel, pórek a celer, 2 bobkové listy a 2 kuličky nového koření. 300 gramů šťovíku opláchněte a nakrájejte nadrobno, pak přidejte do vody a vařte 10 minut. V malém kastrůlku mezitím smíchejte lžičku mouky se dvěma lžícemi vody, 250 ml smetany a lžící polévky. Pomalu přidávejte k polévce a nechte ještě čtvrt hodiny vařit.

Zdroj: https://draxe.com/nutrition/sorrel/
.

Doporučené články