Polévky jsou vydatné a zdravé, některé ovšem v dietním jídelníčku nemají co dělat

Polévky jsou základ a mohou být velmi efektivní také při dietách. Doporučují se při zdravotních obtížích s trávením i při nachlazení. Jsou však druhy, kterým je vhodnější se vyhnout v případě, kdy se snažíte pár kilo zhubnout. Zatímco vývary a zeleninové polévky jsou vhodné, krémové nebo zahuštěné mohou způsobit více škody než užitku. Jaké polévky si můžete dopřát bez výčitek a jakým je třeba se při dietách vyhýbat?

Zasytí i zahřejí

Teplé polévky přináší řadu výhod pro lidský organismus, především v zimě zasytí a zahřejí, doplní potřebné vitamíny a minerály, ale také vlákninu. Zeleninové polévky a vývary z libového masa se doporučují také při dietách nebo pro lidi, kteří mají potíže s trávením nebo trpí různými infekty. Jsou však polévky, kterým by se měli lidé vyhnout v případě, že se snaží zhubnout, protože jsou doslova kalorickými bombami, které si nezadají se svíčkovou s knedlíky.

Doporučený článek:  Jediná ingredience dovede vývar k dokonalosti. Kdo ji vyzkouší, už nevaří polévku jinak
Zdroj obrázku: Freepik

Zahuštěné nebo smetanové polévky plné kalorií

Poctivá polévka od babičky jako předkrm a pak ještě hlavní jídlo? Při snaze zhubnout jsou zahuštěné polévky jíškou nebo doplněné smetanou naprostým tabu, protože jsou příliš tučné a obsahují velké množství kalorií. Polévka nadto nebývá hlavním jídlem a další kalorie přibydou ještě s druhým chodem. Dále je vhodné se vyvarovat příliš slaných vývarů nebo polévek, které bývají dochucovány sýrem včetně taveného.

Polévky bez glutamanu i klobásek

Vylepšená chuť pomocí dochucovadel s glutamanem? I tyto polévky nepatří do zdravého jídelníčku, protože glutaman povzbuzuje chuť k jídlu, nadto jsou tyto přípravky plné soli, která vede k zadržování tekutin v těle. Zelňačka s klobáskou nebo frankfurtská s párkem? Ani tato volba není šťastná, protože klobásy bývají tučné a dost slané. Namísto klobás, salámů a párků je možné při přípravě polévek použít libové kuřecí, krůtí nebo králičí maso. Běžné těstoviny se doporučuje nahradit celozrnnými, cizrnovými nebo cuketovými alternativami.

Zdroj: https://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/5-worst-soups-weight-loss-and-5-try-instead
.

Doporučené články