Základem dobře ugrilovaného jídla je čistý gril

Letní období je časem odpočinku a dovolených. Teplé večery svádí ke grilování, které je příležitostí k tomu, pozvat své přátele a rodinu. U dobrého jídla a pití čas rychle ubíhá. Grilování je ve své podstatě jednoduchá příprava masa či zeleniny. Je ale třeba dodržovat určité zásady a vyhnout se některým možným problémům. Které to jsou?

Nevhodná teplota

Jednou z častých chyb při grilování je nevhodná teplota. Buď je moc nízká, nebo naopak vysoká. Asi nikdo nechce docílit toho, že maso bude na povrchu spálené a uvnitř syrové. Může být dokonce i zdrojem nepříjemné nákazy salmonelózou, pokud by se grilovalo maso drůbeží. Proto je třeba nejprve nechat dřevěné uhlí dobře rozhořet, aby dosáhlo té správné grilovací teploty. Je dobré, když v ohništi bude dostatek žhavých uhlíků.

Doporučený článek:  Málokdo umí uvařit čaj skutečně dobře. Zbytečně tak přichází o jeho úžasné aroma i chuť
Zdroj obrázku: Freepik

Špinavý gril

Velkou chybou bývá, že gril je nedostatečně vyčištěný po předchozím použití. Pak na něm ulpívají vrstvy tuku, které se následně připalují. Čištění je potom pochopitelně více náročné. Proto je vhodné čistit gril po každém použití, a to dost pečlivě. Na čištění grilu je možné použít čisticí prostředek na mastné skvrny nebo speciální na grily a trouby. Určitě využijete také kartáč. S čištěním grilu vám pomůže i jedlá soda s octem, které vytvoří pěnu, již necháte chvíli působit. Pak za pomoci kartáčku nečistotu z grilovacího roštu odstraníte.

Doporučený článek:  Křupavost nakládaným okurkám zajistí správně připravený nálev i způsob skladování

Špatně připravené jídlo

Na kvalitě grilování záleží i to, jak dobře si předem jídlo připravíte. Maso je možné naložit do marinády, která zajistí, že bude křehčí. Měli byste ho nakrájet na správnou tloušťku, která by neměla být příliš tenká, ale ani tlustá.

Každý druh jídla potřebuje určitou dobu grilování. Ryby jsou hotové dříve než třeba vepřové. Také zelenina, jako například cibule, papriky, červená řepa nebo cuketa, nepotřebuje tolik času na změknutí a propečení.

Zdroj: https://www.popularmechanics.com/home/food-drink/how-to/a26737/how-to-clean-bbq-grill/
.

Doporučené články