Voda po vaření brambor nebo těstovin najde skvělé využití v kuchyni i na zahradě

Pokud vaříte brambory nebo těstoviny, vylévat vývar z nich by byla škoda. Ano, skutečně jde o vývar, byť ne o ten klasický, ze kterého se dělají polévky nebo omáčky. V každém případě se z brambor i těstovin uvolňují látky, které najdou další využití. Pojďme se na tuto problematiku podívat pozorněji.

Voda z těstovin do omáček

Pokud byste vařili v Itálii těstoviny a vodu z nich vylili, dost možná by vám hrozila i deportace zpátky do Česka. Italové jsou totiž na svoji kuchyni náležitě hrdí a každý na Apeninském poloostrově ví, že alespoň několik lžic vody, v níž se vaří pasta, patří do omáčky. Je tedy pravda, že Italové většinou vaří z doma připravených těstovin a v obchodě je kupují jen v největší nouzi, ale i voda ze supermarketových těstovin dodá omáčce šmrnc. Rozhodně to vyzkoušejte!

Doporučený článek:  Užijte si chuť domácích broskví. Pro zasazení pecky je nejlepší čas právě teď
Zdroj obrázku: Freepik

Bramborové hnojivo

Možná jste slyšeli o tom, že bramborové slupky se běžně používají jako hnojivo. Jsou totiž bohaté na mnoho důležitých látek, zejména hořčík a fosfor. Kromě toho obsahují slupky brambor také v tucích rozpustné vitamíny A, E a K, a tak brambory doporučují nutriční specialisté konzumovat i se slupkou, zejména pokud máte brambory jarní. A aby pak vaše rostliny nepřišly zkrátka, na jejích zálivku můžete použít vodu, ve které jste brambory vařili. Jen pozor na sůl, tu je dobré při vaření vynechat, chcete-li pak s bramborovým vývarem hnojit.

Doporučený článek:  Malé propíchnutí vajíček jehlou usnadní jejich loupání po uvaření

Chrání před mšicemi

Před zaléváním je pochopitelně třeba nechat vodu vystydnout na pokojovou teplotu. Bramborová voda se hodí zejména na zalévání venkovních rostlin, protože brambory přirozeně odpuzují mšice a některé další druhy hmyzu, se kterými se většina zahradníků v našich podmínkách pravidelně potýká. Tuto zálivku byste pak neměli používat více než jednou týdně, u menších rostlin pak častěji než jednou za dva týdny.

Zdroj: https://blog.greenredeem.co.uk/how-to-reuse-your-cooking-water-around-the-home/
.

Doporučené články