Celé jaro a léto je můžete sbírat a používat čerstvé. Když ale nastane podzim, vyplatí se bylinky nasušit a uchovat na zimu. Nebudou mít sice takové vlastnosti, jako čerstvě utržené, i tak ale nadělají spoustu radosti a můžete je využít nejen v kuchyni, ale také v případě, že jste nemocní nebo se potřebujete zbavit otravného hmyzu, například ze šatní skříně. Jak bylinky správně nasušit a jak je skladovat?
Natrhané bylinky – jaká pravidla platí při sušení?
Bylinky by se měly sušit hned poté, co je natrháte. Nejvhodnější tedy bude, pokud je budete mít z vlastní zahrady. Není nic jednoduššího než si pár druhů připravit na setí a vysadit je, protože jsou prakticky bezúdržbové a stačí je pravidelně zalévat. Denně si pak můžete bylinky natrhat nejen do polévky, ale také různých omáček a dalších pokrmů. Dejte si pozor na to, aby byly bylinky čisté. Nesmí na nich být žádný hmyz nebo nečistoty, protože tím by se prodloužil proces sušení.
Bylinky můžete sušit jednotlivě, nebo ve svazcích. V druhém případě je nutné je mít ve svěšené poloze. Zaprášené bylinky pak můžete dát po tekoucí vodu a osušit papírovou utěrkou. A jaké místo pro sušení zvolit? Nejlépe takové, kde je sucho a může tam pravidelně proudit vzduch. Nejčastěji se používá půda nebo altán. Můžete je sušit také v domácím prostředí.
A na co si dát pozor při sušení?
Bylinky by se měly sušit co nejkratší dobu, proto je nutné jim vytvořit takové podmínky, aby se usušily kvalitně a rychle. Jestliže si všimnete, že jsou bylinky hnědé, musíte je bohužel vyhodit. Dejte si pozor, protože jakmile u zdravých bylinek necháte hnědé, budete muset vyhodit veškerou zásobu. Ztratily totiž vitaminy a jsou bezcenné.
Některé druhy bylinek je vhodné sušit vodorovně, jiné zase ve svazcích, které se přivazují provázkem. K sušení ale můžete využít nejen půdní prostor, ale také sušičky na ovoce, u kterých si pouze zvolíte správný program, a máte to bez práce. Vhodná na sušení je také obyčejná trouba, tady ale počítejte s odběrem elektřiny. Zásoby bylinek na zimu se budou rozhodně hodit!
Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-dry-herbs/