Chorvatsko je typickou dovolenkovou destinací pro spoustu Čechů. Oblíbené je díky své kultuře, přírodě, jídlu a dříve i cenám. Ty už ale v posledních letech začínají také stoupat. Právě proto jsme v dnešním článku shrnuli tipy, jak se v Chorvatsku najíst levně, ale i za přijatelné peníze. Můžete se těšit jak na sladké a slané varianty, tak i na tradiční jídla.
V Chorvatsku se vegetariánům příliš nezadaří
Chorvatsko je země masa, podobně jako většina Balkánu. Spousta z tradičních jídel obsahuje maso a vegetariánská varianta zkrátka neexistuje. Pokud maso v oblibě nemáte, budete se muset spokojit s klasickými náhražkami jako například u nás v Česku.
Některý z pokrmů vhodných i pro vegetariány může být ajvar s kajmakem. Ajvar je směs vytvořená z grilované zeleniny, nejčastěji z paprik a lilků. Často se podává dohromady s kajmakem, což je v podstatě slaný tvaroh podobný sýru. Tyto dva tradiční pokrmy se často konzumují společně na chlebu.

Na pečivo rozhodně nezapomínejte
Ani různé druhy výrobků z těsta byste v Chorvatsku neměli oželet. Tato země nabízí spoustu pochoutek jak ve slané, tak sladké formě. Těmi nejznámějšími jsou burek a baklava. Burek je tradiční slaný dort plněný špenátem, masem či tvarohem. Je vyroben z těsta podobný našemu listovému.
Naopak baklava je pečivo sladké. Často se plní ořechy a podává se ve formě malých placiček. Také je vyrobeno z filo těsta.
Nezapomínejte na lokální suroviny
Skvělým způsobem, jak ušetřit, je i nákup lokálních surovin. To v Chorvatsku znamená zejména ovoce. Překvapí vás jak výraznější chuť, tak často i větší velikost. Tím, že je ovoce lokální, ho také koupíte za nižší cenu.
To stejné může platit, i co se mořských plodů týče. I když ale budou u moře levnější, stále je to surovina nákladnější. Proto ji v tomto článku tolik nezmiňujeme.
Zdroj: https://www.lacademie.com/croatian-food-guide