Ukazuje se, že tento faktor je při kvalitě vajíčka velmi důležitý. Asi před 100 lety vědci zjistili, že barva žloutku závisí na množství karotenoidů, které obsahuje. Karotenoidy jsou antioxidanty, které podporují produkci vitamínu A, a to ovlivňuje stav našich kostí. Sledujte proto barvu žloutku velmi pozorně.
Čím tmavší, tím lepší
Barva žloutku závisí na tom, jak byla krmena slepice, která je snesla. Pokud její strava byla založena hlavně na zrnech, například pšenice nebo kukuřice, žloutek bude jasný. Pokud jsou kuřata z volného chovu, mají kromě krmiva více pohybu a přirozenější stravu (jedí také rostliny a hmyz), pak bude žloutek intenzivně žlutý nebo téměř oranžový. Některé velké farmy používají speciální 15bodovou stupnici různých odstínů žloutku, které určují kvalitu jejich produktu.
Doporučuje se jíst vejce, jejichž žloutky mají světle oranžovou barvu, protože obsahují maximální množství živin, které naše tělo potřebuje. Taková vejce jsou bohatá na vitamíny A, D a E, omega-3, betakaroten a xantofyl. Světlá barva žloutků může být někdy způsobena sezónními změnami. V zimě jsou vaječné žloutky často bledší.
Špatná barva
Ve většině případů však světlá barva žloutku naznačuje špatnou kvalitu nebo špatné zdraví slepice, která ho snesla. Neposkytují našemu tělu příliš mnoho živin. Proto stojí za to koupit vejce od osvědčených a spolehlivých prodejců. Bohužel tmavší žloutek ne vždy naznačuje, že obsahuje více živin a slepice měla vyváženou stravu. Někteří chovatelé dávají slepicím krmiva bohatá na barviva, přírodní nebo umělá, díky kterým je žloutek tmavší.
Kvalitu produktu však naznačuje nejen barva žloutku. Při výběru postupujte podle kódu zemědělského systému, který vám řekne, za jakých podmínek se chovají kuřata. Důkazem toho je první číslice kódu na balení. Číslo 0 jsou vejce z ekologického zemědělství. Kromě přístupu k trávě a jiným rostlinám jsou kuřata krmena i organickými a nemodifikovanými zrny. Nejlepší je vybrat vejce označená číslem 0 nebo 1, protože pocházejí od slepic, která mají vyváženou stravu a žijí v dobrých podmínkách.
Zdroj: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/egg-yolk-color, https://www.verywellfit.com/hard-boiled-egg-calories-and-fat-3495628, https://www.ee-staging.eggnutritioncenter.org/articles/egg-yolk-color-impact-nutrition-quality/, https://www.thoughtco.com/how-to-change-egg-yolk-color-607441, https://www.tasteofhome.com/article/secret-meaning-behind-numbers-egg-carton/