Nechte se zlákat vůněmi thajské kuchyně. Je velmi pestrá, lehká a udrží tělo zdravé

Thajská kuchyně je jedna z nejrozmanitějších a její lehkost, bylinkovo-citrusové aroma a silné koření si každoročně získává další a další příznivce. Thajci s úsměvem přiznávají, že středobodem jejich života je jídlo. Není zde nouze o vyhlášené restaurace, dobře se najíte ale i v malém pouličním stánku. Přesto když se na Thajce podíváme, málokdy potkáme někoho s nadváhou.

Obezita je v Thajsku velmi nízká

Přestože thajská jídla bývají převážně smažená, lidé jsou zde hubení, vypadají mladě a jejich pokožka je i přes pražící slunce hydratovaná a bez vrásek. Thajská kuchyně totiž přispívá k udržení hmotnosti a správné hladiny cholesterolu. Tajemstvím je její rozmanitost. V průběhu roku nabízí Thajsko širokou škálu ovoce, zeleniny a dalších čerstvých produktů. Samozřejmě nesmí chybět kokos, který se používá v hojném množství.

Doporučený článek:  Dýně existuje mnoho druhů, hodí se pro různé recepty i dekoraci

Ve srovnání s evropskou kuchyní ta thajská používá velmi málo soli. Místo ní se do jídel dává rybí omáčka. Charakteristické thajské koření, jako je citronová šťáva, listy papedy, chilli a česnek jsou proslulé zdravotním přínosem. Specifické smažení je mírně odlišné od například čínského stylu, provádí se při mnohem nižších teplotách na středním ohni.

Zdroj obrázku: Freepik

Kokosové mléko musí být kvalitní

Základem většiny thajských receptů je kokosové mléko. Aby ale mělo skutečně zdravotní účinky, musí být připravované ručně tradiční metodou. Mléko z továrny není vhodné, protože strojové zpracování uhněte z kokosu vše, včetně nežádoucích tuků. Zpracování speciální škrabkou z ořechu ale získává jen to nejlepší a nejzdravější.

Doporučený článek:  Vavřínové listy jsou ceněny od starověku. Poznejte jejich magické účinky i vy

Oblíbená je také pasta z citronové trávy, česneku, šalotky, kůry z papedy, kořene galangalu, kurkumy, výhonků zázvoru a čerstvých chilli papriček. Ingredience se musí nakrájet a ručně nadrtit v hmoždíři. Tuto pastu pak můžete přidat ke grilovaným rybím filetám a povařit v kokosovém mléku za stálého míchání na středním plameni asi pět minut.

Zdroj: https://www.google.com/search?client=opera&q=thai+food+health&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8
.

Doporučené články