Rajče s okurkou jsou populární kombinací, naše zdraví za ni ale nepoděkuje

Zeleninový salát je jídlem, o kterém každý stoprocentně prohlásí, že jde o zdravé jídlo. To ale nemusí být pravda. I zeleninové saláty mohou být pro naše zdraví velkým problémem. Stačí, když z nich uděláme kalorickou bombu nezdravým dresinkem nebo tučným, nezdravě připraveným masem. Problémy ale mohou nastat i ve chvíli, kdy zkombinujeme dva druhy zeleniny, které by na jednom talíři neměly co dělat.

Rajčata

Rajčata by měla tvořit základ každého správného jídelníčku. Proč? Hlavním benefitem rajčat je jejich vysoký obsah antioxidantů, zejména lykopenu, který je spojen s prevencí různých typů rakoviny, zejména rakoviny prostaty a plic. Rajčata také obsahují vitamín C, který pomáhá posilovat imunitní systém, a vitamín A, který je důležitý pro zdraví očí a kůže. Dále rajčata obsahují draslík, který je důležitý pro správnou funkci svalů a nervů a pomáhá udržovat zdravou hladinu krevního tlaku. Rajčata jsou také nízkokalorickou potravinou, což je vhodné pro lidi, kteří sledují svou hmotnost.

Doporučený článek:  Kysané vs. nakládané zelí: každé se připravuje jinak, jinak působí také na zdraví
Zdroj obrázku: Freepik

Okurky

Ani okurky nesmí chybět ve zdravém jídelníčku. Mají vysoký obsah vody a vlákniny, které pomáhají udržovat hydrataci a zdravou funkci trávicího systému. Okurky jsou také bohaté na vitamín K, který pomáhá udržovat zdravé kosti, a na vitamín C, který posiluje imunitní systém a zlepšuje zdraví kůže. Dále obsahují okurky antioxidanty a minerály, jako je draslík a hořčík, které přispívají k regulaci krevního tlaku a zdravé funkci svalů a nervů. Okurky také pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a jsou užitečné pro lidi s diabetem.

Doporučený článek:  Tyto potraviny do mrazáku nepatří

Co se stane, když je smícháme

Je jasné, že rajčata ani okurky byste si odpírat neměli. Pozor ale na to, zda jsou spolu v jedné míse nebo na talíři. To totiž není dobrý nápad a tělo vám za to rozhodně nepoděkuje. Samozřejmě drobná zeleninová obloha z rajčete a okurky problém není. Rajčatovo-okurkový salát, a to navíc jeho pořádná porce, to už problém být může.

Proč? Jelikož dané druhy zeleniny se tráví rozdílně dlouho a tím může pro organismus nastat problém. Primárně se může objevit pálení žáhy, sekundárně potom nadměrná plynatost nebo nadýmání. Kdo chce tento jev eliminovat, měl by dodržet interval mezi konzumací těchto druhů alespoň 2 hodiny. Potom by mělo být vše v pořádku.

Zdroj: https://www.lamansiondelasideas.com/en/fruits-and-vegetables/is-it-good-to-eat-cucumbers-and-tomatoes-together/
.

Doporučené články