I když se léto rychle blíží ke konci a střídá ho podzim, neznamená to, že grilovací sezoně je konec. Právě naopak. I v září, někdy i později, si můžeme užít výborné pokrmy nejen z grilu, ale i z táboráku. Pojďme si v dnešním článku připomenout pár základních tipů ohledně grilování. Pro více informací čtěte dál.
Jak si správně vybrat ideální gril
Výběr grilu není jednoduchá věc. Přeci jen existuje spousta druhů a je to investice, kterou je dobré si rozmyslet. Také pokud koupíte gril dobrý, vydrží vám dlouhé roky. V zásadě můžeme rozlišovat mezi grily elektrickými, plynovými a klasickými na brikety. Každý má jiné výhody. Například nejobyčejnější gril briketový dodává pokrmům typickou chuť. Je ale poměrně náročný na roztápění a příprava pokrmů je tak zdlouhavější. Zároveň plamen není stabilní a může nám tak občas dělat potíže. Také je tento typ grilu kvůli otevřenému ohni často zakazován v bytových komplexech. Na terasu se tedy příliš nehodí. Gril plynový je pak výborné řešení, ale lidé se ho často bojí právě kvůli použití plynové bomby. Gril elektrický se pak výborně hodí například na terasy či balkony. Jsou dokonce i ekvivalenty, které se dají použít uvnitř bytu.
Jak udržovat gril čistý a proč je tento aspekt důležitý
Udržování grilu v čistotě je velmi důležité. Přeci jen je to stále nástroj na připravování jídla a neměly by tak na něm být nečistoty. Gril je vždy dobré očistit po přípravě pokrmů, až vychladne. Zároveň je ale třeba gril před dalším použitím nechat vypálit. Nečistoty se pak spálí a zároveň vysoká teplota mřížku sterilizuje. Nezapomínejte ale na to, že pokud necháte na grilu spáleninu, bude se vám lepit na jídlo a nebude to zrovna zdraví prospěšné. Podobné nečistoty vám mohou způsobit i závažné střevní potíže a je tak třeba si na ně dávat opravdový pozor. K úklidu bude nejlepší použít klasickou drátěnku.
Zdroj: https://www.realsimple.com/food-recipes/cooking-tips-techniques/grilling/grilling-food-safety