Příprava uzeného masa naplní celý dům lákavou vůní. Aby recept vždy skvěle fungoval, je dobré dodržet některá základní pravidla. Při výběru správného druhu máme značnou svobodu, ale nejlépe se hodí vepřové. Připravte si doma toto chutné maso.
Příprava masa
Pokud plánujete udit vepřové maso, začít musíte návštěvou řeznictví a výběrem kvalitního masa. Je důležité, aby vážilo alespoň 2,5 až 3 kila. K celému procesu budou zapotřebí i jiné ingredience, jako například klobása, pepř a nálev. Jako první si připravte nálev z vody, soli a pepře. Je dobré, přidáte-li koření, česnek, tymián, bobkové listy, česnek a majoránku. Je důležité zachovat správný poměr.
Na 5 kg masa je dobré připravit 2 litry nálevu. Opatrně vložte maso do hrnce a nálevu a odložte na 5 dní na chladné místo. Po několika dnech vytáhněte maso z marinády a sušte na háku. V dalším kroku se přesuňte k balení do kouřové sítě. Pokud to děláte poprvé, připravte širokou plastovou trubku – je důležité, aby jí prošel kousek vepřového masa – a síť na jednom konci přivažte. Tímto způsobem zabalíte maso bez větších problémů.
Vyberte správné dřevo k uzení
Barvu, chuť a vůni vepřového masa ve finále nejvíce ovlivní použité dřevo při uzení. K uzení si vybírejte pouze dřevo z listnatých stromů. Skvělé jsou například dub, buk a olše. Výjimkou jsou větvičky jalovce, které můžeme použít při uzení. Nestojí však za to přidávat jich příliš mnoho, protože maso může získat nepříjemnou hořkou chuť.
Většinou rozeznáváme tři základní typy uzení. Horké, teplé a studené. Každý druh potřebuje jinou teplotu a trvání. Studené uzení se provádí ve 12–24 stupních a trvá několik hodin. Teplé uzené maso se udí při teplotě 30–50 stupňů a trvá 48 hodin. Horké uzení se provádí při teplotě 40–60 stupňů a trvá pouhých 60 minut.
Zdroj: https://foodnetwork.co.uk/grilling/grilling-central-barbecue/articles/how-to-smoke-meat