Sezónních produktů je pestrý výběr a vařit s nimi je radost

Léto se pomalu chýlí ke konci. Nechcete-li vařit celý rok to samé, nejjednodušší je držet se jednotlivých období a vařit sezónně. Nejenže bude váš výběr jídel pestřejší, ale také uděláte něco pro své zdraví. Tělo ze sezónních surovin dostane živiny, které v tomto období potřebuje. Vaření podle ročních období nemusí být nudné.

Sezónní suroviny září

Léto je nejlepším obdobím pro konzumaci ovoce a zeleniny. Najdete je nejen na trzích, ale také na soukromých zahradách. Z celého roku je právě v létě k dispozici nejvíce ovoce a zeleniny. Můžete tak myslet i na sezónu zimní, kdy v našich podmínkách neroste skoro nic. Nasbírejte nebo nakupte z různých druhů velké množství a dejte větší množství do mrazáku nebo ho zavařte. V pochmurné zimě tak budete mít přísun vitamínů i barev.

Doporučený článek:  Jednoduché triky zbaví květák při vaření zápachu. Přípravě této zeleniny už nic nebrání

Pro září jsou typickými plodinami brokolice, celer, cibule, cuketa, dýně, fazole, kedlubna, květák, mrkev, paprika a okurky. Z ovoce jsou to pak hrušky, jablka, ostružiny, švestky a hroznové víno.

Zdroj obrázku: Freepik

Vyplatí se to

Začala sezóna dýní, cuket a celeru a nabízejí se tak možnosti na nové recepty. Pokud jste se přejedli všech letních salátů a dalších lehkých jídel, je na čase jídelníček přizpůsobit. A proč tam tedy nezařadit to, co je pro dané období přirozené? V kuchyni a na talíři pak není nuda, a než se vám potraviny této sezóny přejí, nastane období další a s ním i nové suroviny. Přizpůsobením jídelníčku se můžete vyhnout i mnoha typickým podzimním onemocněním.

Doporučený článek:  Sezona bezu se blíží. Nachystejte si lahodný sirup do zásoby, přinese víc než letní osvěžení

Když budete poslouchat potřeby svého těla, zjistíte, že se nad sezónností ani nemusíte zamýšlet; tělo si samo řekne, na co má chuť. Budete vařit intuitivně a dostanete do sebe přesně to, co potřebujete.

Ovoce a zelenina daného období budou nejchutnější, protože se právě sklízí a budou v nejvyšší zralosti. Navíc nebudete mít s vařením problém, protože sezónních surovin je vždy dostatek. Nejlepší místo, kde sehnat typické potraviny, vyjma vlastní zahrady, je trh.

Zdroj: https://www.twinkl.com/blog/seasonal-autumn-recipe-ideas
.

Doporučené články