Kdo by neuměl uvařit vajíčka? Co si budeme namlouvat, mnozí se domnívají, že přípravu vajec zvládají dokonale, přitom se hluboce mýlí. Často nedokážou správně načasovat vaření vajíček natvrdo nebo naměkko. Čas navíc není jediné, co je třeba dodržet. Jakým způsobem tedy připravovat vajíčka, aby byla naprosto dokonalá? Vyzkoušejte rady zkušených kuchařů a připravte si delikátní snídani nebo večeři.
10 minut k dokonalosti
Příliš málo času, nebo naopak o dost více minut? Jak tedy připravit dokonalá vajíčka natvrdo? Vejce je třeba vložit do hrnce a zalít větším množstvím studené vody. Kuchaři radí přisypat trochu soli nebo jedlé sody, díky tomuto ošetření půjdou vařená vajíčka snáze oloupat. Následně se dají vařit, po dosažení bodu varu se plamen stáhne a pokračuje se dalších 10 minut. Následně se vajíčka zchladí ve studené vodě. Po oloupání se mohou okamžitě konzumovat.
Naměkko podle velikosti
Dokonale hladká textura s měkkým vnitřkem jistě potěší, ale v oblibě jsou také vajíčka naměkko. Jejich příprava připomíná vaření vajíček natvrdo, ale v tomto případě hraje hlavní roli časomíra a velikost vajíček. Vajíčka velikosti S se vaří 3,5 minuty, velikosti M pak 4 minuty a největší L až 5,5 minut. Opětovně se musí horká voda poté slít a vajíčka se zalijí studenou, poté stačí odříznout vršek a pustit se do jídla.
Sázená pro fajnšmekry
Na sázená nebo také ztracená vejce už je potřeba jisté kuchařské zručnosti, ale není třeba se tohoto způsobu přípravy bát, jen je nutná větší opatrnost. Vajíčko se opatrně rozklepne do misky. Do hrnce se vlije voda a dá se vařit, přidá se lžička octa. Po dosažení varu se plamen stáhne. V tu chvíli se pomocí lžíce vytvoří v hrnci vodní vír a vajíčko se opatrně do vody spustí. Nechá se 2 minut vařit, poté se pomocí naběračky vyjme, nechá okapat a použije do polévky nebo do zeleninového salátu, po rozkrojení žloutek krásně vyteče.
Zdroj: https://blog.williams-sonoma.com/how-to-cook-eggs/