Máslo s medvědím česnekem je ideální k snídani i pod maso

Mezi tradiční přírodní koření patří česnek. Používá se nejčastěji čerstvý, ale prodává se i v sušeném stavu. Hodí se do pomazánek, polévek, pod maso i do zeleninových salátů. Někdo se mu ale vyhýbá, protože je pro něho moc aromatický a zdá se mu příliš štiplavý. Pro něho je tu bylina zvaná medvědí česnek, jež česnek dokáže v mnohém nahradit. Kdy roste a jak se sbírá?

Tradiční česnek versus medvědí česnek

Česnek je považován za přírodní antibiotikum. Jestliže vám ale moc nechutná, vyzkoušejte jeho bylinnou alternativu – medvědí česnek, jehož sezóna začíná právě zjara. Roste volně v přírodě, nejvíce na Moravě a severovýchodních Čechách. Najdete ho ve vlhkých a na živiny bohatých lesích. Má rád luhy.

Doporučený článek:  Nadýchaný tvarohový koláč nikdo neodmítne. Křehkost a jemnost mu dodá tajná ingredience

Medvědí česnek obsahuje alicin a celá rostlina chutná podobně jako tradiční česnek. Alicin zpomaluje růst hub a plísní, účinkuje proti herpes virům. Rostlina je dále bohatá na fenoly a flavonoidy a vitamín C.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak se medvědí česnek používá

Medvědí česnek lze jednak využívat jako léčivou bylinu, jednak jako koření v kuchyni. Přidává se například do domácích sýrů, lze jím ochutit pomazánky, polévky, omáčky i masa. Sbírá se celá rostlina (pozor, nesplést si ho s jedovatou konvalinkou nebo ocúnem).

Doporučený článek:  Zázrak mezi bylinkami vyřeší každý problém s pokožkou. Akné i bradavice budou patřit minulosti

Jako bylina se medvědí česnek používá pro léčbu onemocnění dýchacích cest a k prevenci kardiovaskulárních chorob. Zlepšuje trávení, reguluje krevní tlak.

Máslo s medvědím česnekem

Kromě domácích sýrů si můžete sami připravit také máslo s medvědím česnekem. Budete potřebovat 100 g másla, 30 listů medvědího česneku a 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje, například olivového.

Medvědí česnek omyjete a osušíte. Nakrájíte ho nadrobno a dáte do mixéru. Přidáte k němu olej a rozmixujete na kaši. Tu dáte do misky a doplníte změklé máslo. Všechno velmi dobře promícháte, aby se chutě smísily. Dáte do chladničky, aby máslo ztuhlo. Pak už je možné máslo s medvědím česnekem začít používat.

Zdroj: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-247/bears-garlic, https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=garlic-19-Garlic, https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-allicin-88606, https://www.healthbenefitstimes.com/wild-garlic/, https://www.naturalscience.org/news/2020/04/wild-garlic-the-healing-herald-of-spring/, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/wild-garlic-butter
.

Doporučené články