Je to něco mezi lívancem a langošem. Na rozdíl od nich jsou ale plněné masovou náplní, obvykle z párků nebo libových klobásek, případně z dobré šunky. Spolu s voňavým sýrem a čerstvou pažitkou tvoří zvláštní spojení, které je výborné jako rychlá i také levná snídaně, svačina či večeře. Až je jednou ochutnáte, stanou se tyto slané lívanečky stálicí vašeho jídelníčku.
Na kynuté lívanečky s masovou náplní budete potřebovat:
Na těsto:
- hladká mouka – 500 g
- droždí – 30 g
- cukr – 1 špetka
- vlažné mléko – 190 ml
- olej – 60 ml
- sůl – 1 špetka
- majoránka – podle chuti
Na náplň:
- kvalitní párky, libové klobásy nebo šunka – 350 g
- vysokoprocentní sýr (eidam, gouda atd.) – 100 g
- pažitka – 1 hrst
- sůl a pepř – podle chuti
Návod na přípravu:
Z uvedeného množství surovin připravíte asi 8 velkých placek nebo 12 menších.
Nejprve připravte těsto. Do mísy prosejte hladkou mouku a uprostřed vytvořte mělkou jamku. Do ní rozdrobte droždí, zasypejte ho trochou cukru a přidejte 3 až 4 polévkové lžíce vlažného mléka (nesmí být horké, aby nezabilo kvasinky z droždí).
Nechte takto stát asi 10 nebo 15 minut, dokud droždí nezačne bobtnat a vypouštět bublinky. Pak přidejte zbylé množství mléka, přilijte olej a dochuťte solí a majoránkou a vypracujte měkké těsto.
Mísu s těstem zakryjte čistou bavlněnou utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem (trvá to asi 30 až 50 minut).
Na náplň rozkrájejte klobásu na kousky a spolu se sýrem ji semelte v mlýnku na maso nebo v kuchyňském robotu. Do této směsi pak přisypejte pokrájenou pažitku.
Vykynuté těsto rozdělte na 16 dílů, z nichž polovina bude větší a druhá o něco menší. Všechny díly rozválejte na kruhové placky o síle kolem 0,5 centimetru. Na větší placky rovnoměrně rozdělte klobásovou náplň a rozetřete ji po celé ploše placky tak, aby vám zbyly asi centimetrové okraje. Druhou, menší, placku položte přes náplň a volné okraje větší placky přehněte přes menší placku. Spoj dobře zamačkejte a válečkem znovu jemně rozválejte.
Na kamnech rozehřejte pánev s vrstvou oleje a smažte každou placku 3 až 4 minuty z obou stran na střední teplotu.
Dobrou chuť.