Kynuté lívanečky s masovou náplní – neobvyklá snídaně či svačina

Je to něco mezi lívancem a langošem. Na rozdíl od nich jsou ale plněné masovou náplní, obvykle z párků nebo libových klobásek, případně z dobré šunky. Spolu s voňavým sýrem a čerstvou pažitkou  tvoří zvláštní spojení, které je výborné jako rychlá i také levná snídaně, svačina či večeře. Až je jednou ochutnáte, stanou se tyto slané lívanečky stálicí vašeho jídelníčku.

Na kynuté lívanečky s masovou náplní budete potřebovat:

Na těsto:

  • hladká mouka – 500 g
  • droždí – 30 g
  • cukr – 1 špetka
  • vlažné mléko – 190 ml
  • olej – 60 ml
  • sůl – 1 špetka
  • majoránka – podle chuti
Doporučený článek:  Barvy na vlasy nejsou nutné. První šediny spolehlivě schovají domácí lektvary

Na náplň:

  • kvalitní párky, libové klobásy nebo šunka – 350 g
  • vysokoprocentní sýr (eidam, gouda atd.) – 100 g
  • pažitka – 1 hrst
  • sůl a pepř – podle chuti

Návod na přípravu:

Z uvedeného množství surovin připravíte asi 8 velkých placek nebo 12 menších.

Nejprve připravte těsto. Do mísy prosejte hladkou mouku a uprostřed vytvořte mělkou jamku. Do ní rozdrobte droždí, zasypejte ho trochou cukru a přidejte 3 až 4 polévkové lžíce vlažného mléka (nesmí být horké, aby nezabilo kvasinky z droždí).

Doporučený článek:  Poznejte cibuli ještě jiným způsobem. Čaj ze slupek bude skvělý parťák do sychravých dnů

Nechte takto stát asi 10 nebo 15 minut, dokud droždí nezačne bobtnat a vypouštět bublinky. Pak přidejte zbylé množství mléka, přilijte olej a dochuťte solí a majoránkou a vypracujte měkké těsto.

Mísu s těstem zakryjte čistou bavlněnou utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem (trvá to asi 30 až 50 minut).

Na náplň rozkrájejte klobásu na kousky a spolu se sýrem ji semelte v mlýnku na maso nebo v kuchyňském robotu. Do této směsi pak přisypejte pokrájenou pažitku.

Vykynuté těsto rozdělte na 16 dílů, z nichž polovina bude větší a druhá o něco menší. Všechny díly rozválejte na kruhové placky o síle kolem 0,5 centimetru. Na větší placky rovnoměrně rozdělte klobásovou náplň a rozetřete ji po celé ploše placky tak, aby vám zbyly asi centimetrové okraje. Druhou, menší, placku položte přes náplň a volné okraje větší placky přehněte přes menší placku. Spoj dobře zamačkejte a válečkem znovu jemně rozválejte.

Doporučený článek:  Dýňový sirup uchová vůni podzimu až do mrazivých dnů. Nejen kávu dokonale ochutí

Na kamnech rozehřejte pánev s vrstvou oleje a smažte každou placku 3 až 4 minuty z obou stran na střední teplotu.

Dobrou chuť.

.

Doporučené články