Svařené víno příjemně zahřeje, příznivě působí také na zdraví

Svařené víno na bázi červeného vína je jedním z nejstarších zahřívajících nápojů známých lidstvu. Je ideální po zimní procházce nebo aktivním dni na sjezdovce. Je to nápoj se zajímavou historií a příznivými účinky. Je skvělé si ho připravit doma, jeho cena bude určitě nižší než na svátečních trzích.

Spousta různých jmen

Svařené víno bylo jedním z oblíbených nápojů římské elity. Osladili se medem a dostali charakteristické aroma s pepřem. Zmínění svařeného vína se již objevuje v dílech Plinyho staršího, a proto víme, že víno bylo vyhřívané tak, jak je to dnes, s kardamomem, zázvorem a hřebíčkem. Použil se však také kalamusový oddenek, Valerián, citrónová tráva nebo dražší přísady jako například zlatý šafrán.

Doporučený článek:  Alergii na jahody provází typické příznaky

Ve středověku pili svařené víno králové, biskupové a šlechta. Vzhledem k tomu, že ve východní Evropě nikdy nebyl nedostatek milovníků piva, svařené víno se připravovalo nejen na základě červeného vína. Ve skutečnosti si každý region Evropy vyvinul své vlastní tradice. Například ve Skandinávii se připravoval tradiční grog. Je to svařené víno s běžně používanými kořeninami jako kardamom, hřebíček, skořice. Je však dochucen čistou vodkou nebo rozinkami namočenými v brandy.

Zdroj obrázku: Freepik

Nachlazení a svařené víno

Aromatické díky koření, se sladkým nádechem pomeranče a bohatou chutí červeného vína. Klasické svařené víno je jedinečný nápoj, po kterém rádi saháme hlavně na podzim a v zimě. Je to nejlepší způsob, jak se zahřát a relaxovat po náročném dni. Svařené víno však může mít také léčivé účinky. Marcin z Offitionowa – polský lékař ze 16. století, který léčil svařené víno infekcemi horních cest dýchacích.

Doporučený článek:  „Nevím, proč nejsou, jejich přípravu nemám v popisu práce,“ odvětila pokladní na dotaz, proč nemá levné bedýnky

Pravděpodobně nevěděl o účincích flavonoidů a protizánětlivých vlastnostech éterických olejů a byl doprovázen zkušenostmi. Dnes víme velmi přesně, jaké vlastnosti mají ingredience ze svařeného vína. Samotné víno nepomůže léčit nachlazení, ačkoli poskytuje tělu cenné antioxidanty. Éterické oleje uvolňované z koření pod vlivem teploty mají antibakteriální a antivirové účinky.

Zdroj: https://www.researchgate.net/publication/334095949_Antioxidant_profile_of_mulled_win, https://potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1070/909, https://en.wikipedia.org/wiki/Mulled_wine, https://britishfoodhistory.com/2011/12/24/mulled-wine/, https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/5-surprising-benefits-of-drinking-mulled-wine/
.

Doporučené články