Candát je dravá ryba a dokáže být velkou výzvou i pro zkušené rybáře. Má rád hluboké vodní nádrže a je mimořádně citlivý na nedostatek kyslíku. Chutné maso candáta je pokladnicí zdravého proteinu a mnoho vitamínů potřebných pro celé tělo.
Působivé velikosti
Dospělý candát může dosáhnout velmi působivých rozměrů. Může měřit až 130 cm a vážit i více než 15 kg. Ovšem ty, které se objevují v našich kuchyních, mají většinou kolem 4 kg. Candát je velmi vybíravý při výběru prostředí, ve kterém žije. Upřednostňuje velké nížinné řeky, méně často se vyskytuje v horských oblastech. V přehradních nádržích a velkých jezerech se cítí také velmi dobře. Má rád vodu bohatou na kyslík, je-li voda znečištěná, stěhuje se na jiné místo.
Proto je maso candáta zdrojem mnoha biologicky účinných látek a zároveň neobsahuje žádné nečistoty. Bílé maso z candáta má nízký obsah tuku, ale příznivý obsah mastných kyselin. Candát bude vhodný i pro nejnáročnější gurmány, pro děti a seniory, kteří mají citliví trávicí trakt. Maso je lehce stravitelné. Výborně se hodí k mnoha pokrmům.
Zdroj zdravého proteinu
V 100 gramů candátového masa je téměř 20 g zdravé bílkoviny. Což znamená, že zahrnutím do stravy poskytneme tělu sadu endogenních aminokyselin, tedy těch, které tělo nedokáže vyrobit samo, a jsou potřebné pro jeho správné fungování. Lidé, kteří omezují spotřebu drůbeže a červeného masa by měli sahat právě po tomto rybím mase. Stejně jako treska, i candát je hubená ryba. Obsahuje málo kalorií.
Naprostá většina jsou polynenasycené mastné kyseliny se zdravotním důrazem na omega-3 mastné kyseliny šetrné k srdci. Ryby mají zanedbatelný obsah cholesterolu a nasycených mastných kyselin škodlivých pro srdce a mozek. Candát je bohatý na živiny, které mají příznivý vliv na stav střevní mikroflóry a posílení imunitního systému. Jde hlavně o vitamín D3 a selen, který díky svým antioxidačním vlastnostem chrání tělo před toxickými účinky volných radikálů.
Zdroj: https://lowcarbcheck.com/foods/zander/