Recept na vegetariánský salát s popencem obecným. Zamilují si ho i ti, kteří maso konzumují běžně

Už jste někdy ochutnali popenec obecný v salátu? Pakliže ne, určitě to napravte! Doplníte tak notnou dávku vitamínu C. V kombinaci s bramborami, rajčaty, cibulí a česnekem vytvoříte dokonale svěží pokrm, který se hodí hlavně na teplé dny.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu salátu s popencem obecným?

Předtím, než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto suroviny:

  • mladé brambory: 5 až 6 ks
  • rajčata: 2 ks
  • česnekové stroužky: 1 až 2 ks
  • jemně nasekaný popenec: 2 lžíce
  • majonéza: 2 lžíce
  • řecký jogurt: 2 lžíce
  • sůl: dle chuti
  • mletý pepř: dle chuti

Jak postupovat při přípravě zeleninového salátu s popencem?

Nejprve si řádně omyjte brambory ve slupce. Poté je uvařte v mirně solené vodě do měkka. Nakonec tekutinu slijte a po zchladnutí z brambor odstraňte slupku, což půjde u mladých kusů dobře. Zeleninu pokrájejte na menší kusy a vložte do středně velké mísy. Dále přidejte i jemně nasekaný popenec, prolisovaný česnek, na kousky pokrájená rajčata a salát ještě zakápněte majonézou i řeckým jogurtem. Nakonec okořeňte dle chuti solí a mletým pepřem. Před podáváním nechte salát vychladit ideálně v lednici.

Servírování zeleninového salátu s popencem

Zeleninový salát s popencem si můžete dopřát například s rozpečenou bílou či celozrnnou bagetkou. Skvělý ovšem bude i samotný. Hodí se dokonce ke grilovaným steakům, což v nadcházející sezóně rozhodně oceníte. Přejeme vám dobrou chuť.

Co je to popenec obecný a jak se dá ještě využít?

Popenec obecný je skutečný přírodní zázrak nabitý vitamíny a minerálními látkami. Velice příjemně voní a jeho chuť je výrazná kořeněná. Používá se nejen v kuchyni, ale také v lidovém léčitelství. Tato rostlina se hodí jak v čerstvé, tak v sušené podobě rovněž do masových směsí, zeleninových polévek, vaječných omelet či karbanátků nejrůznějšího složení. Výtečné a zdravé pak s popencem připravíte i pomazánky.

.

Doporučené články