Už jste někdy ochutnali popenec obecný v salátu? Pakliže ne, určitě to napravte! Doplníte tak notnou dávku vitamínu C. V kombinaci s bramborami, rajčaty, cibulí a česnekem vytvoříte dokonale svěží pokrm, který se hodí hlavně na teplé dny.
Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu salátu s popencem obecným?
Předtím, než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto suroviny:
- mladé brambory: 5 až 6 ks
- rajčata: 2 ks
- česnekové stroužky: 1 až 2 ks
- jemně nasekaný popenec: 2 lžíce
- majonéza: 2 lžíce
- řecký jogurt: 2 lžíce
- sůl: dle chuti
- mletý pepř: dle chuti
Jak postupovat při přípravě zeleninového salátu s popencem?
Nejprve si řádně omyjte brambory ve slupce. Poté je uvařte v mirně solené vodě do měkka. Nakonec tekutinu slijte a po zchladnutí z brambor odstraňte slupku, což půjde u mladých kusů dobře. Zeleninu pokrájejte na menší kusy a vložte do středně velké mísy. Dále přidejte i jemně nasekaný popenec, prolisovaný česnek, na kousky pokrájená rajčata a salát ještě zakápněte majonézou i řeckým jogurtem. Nakonec okořeňte dle chuti solí a mletým pepřem. Před podáváním nechte salát vychladit ideálně v lednici.
Servírování zeleninového salátu s popencem
Zeleninový salát s popencem si můžete dopřát například s rozpečenou bílou či celozrnnou bagetkou. Skvělý ovšem bude i samotný. Hodí se dokonce ke grilovaným steakům, což v nadcházející sezóně rozhodně oceníte. Přejeme vám dobrou chuť.
Co je to popenec obecný a jak se dá ještě využít?
Popenec obecný je skutečný přírodní zázrak nabitý vitamíny a minerálními látkami. Velice příjemně voní a jeho chuť je výrazná kořeněná. Používá se nejen v kuchyni, ale také v lidovém léčitelství. Tato rostlina se hodí jak v čerstvé, tak v sušené podobě rovněž do masových směsí, zeleninových polévek, vaječných omelet či karbanátků nejrůznějšího složení. Výtečné a zdravé pak s popencem připravíte i pomazánky.