Bramborové karbanátky s čerstvým koprem a česnekem

Nejsou to jen obyčejné bramboráky. Jsou to bramborové superkarbanátky, provoněné česnekem a koprem, které jsou skvělé jako samostatný hlavní chod, příloha k masovým či zeleninovým směsím, anebo samostatná chutná svačina do práce i na cesty. K jejich výrobě nejsou zapotřebí žádné drahé suroviny a kromě loupání brambor je příprava snadná a rychlá.

Ingredience:

  • Brambory – 500 g
  • cibule – 1 ks
  • česnek – 3 stroužky
  • čerstvý kopr nebo jiné zelené bylinky – 2 lžíce
  • vajíčko – 1 ks
  • olej – 3 lžíce
  • strouhanka – 3 lžíce
  • sůl – dle chuti
  • mletý černý pepř – dle chuti

Návod na přípravu:

Brambory dobře umyjte, vložte je do hrnce, zalijte vodou, přidejte trochu soli a uvařte je doměkka. Po dovaření je slijte a nechte vychladnout (čímž se vypaří veškerá přebytečná voda). Z uvařených brambor oloupejte slupku a čisté hlízy rozdrťte na kaši. Tu vložte do hluboké mísy.

Oloupejte cibuli a tři stroužky česneku a obojí nasekejte na jemné kostičky (česnek můžete prolisovat lisem). Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje, případně vepřového sádla, a osmažte na něm pokrájenou cibulku dozlatova. Když je téměř hotová, přidejte k ní pokrájený či prolisovaný česnek, promíchejte, ještě minutu či dvě restujte a odstavte z ohně. Směs cibule a česneku spolu s tukem přilijte do mísy s drcenými bramborami.

Čerstvý kopr, popřípadě petrželku, oregáno, rozmarýn, libeček, či jiné druhy libovolných zelených bylinek omyjte pod tekoucí vodou, osušte papírovými utěrkami a ostrým nožem nasekejte najemno. Zhruba dvě lžíce bylinek přidejte do bramborové směsi.

Nakonec k bramborám v misce vyklepněte vajíčko, osolte a opepřete a důkladně propracujte do homogenního těsta. Rukou pak odebírejte kousky zhruba o velikosti dlaně a formujte z nich placičky.

Na kamnech rozehřejte pánev s rostlinným olejem či sádlem a do hlubokého talíře nasypejte strouhanku.

Každý bramborový karbanátek obalte ve strouhance a položte do rozpáleného oleje v pánvi. Smažte karbanátky po obou stranách dozlatova.

Hotové karbanátky nechte okapat na papírových utěrkách od přebytečného oleje a podávejte buďto ihned čerstvé s masovou směsí či zeleninovým salátem, anebo i studené jako vždy připravenou svačinu.

Zdroj: https://www.soscuisine.com/recipe/potato-patties-dill
.

Doporučené články