Recept na šťavnaté zelné placky s bramborami. Hodit se budou zejména ke společenským setkáním

Máte v oblibě klasické bramboráky? Potom vás zcela určitě uchvátí i tyto zelné placky, které brambory taktéž obsahují. Jsou nejen vydatné a lahodné, ale také zdravé. Dopřát si je můžete s rodinou anebo s přáteli při posezení u piva či vína.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu zelných placek?

Než se pustíte do vaření, připravte si tyto suroviny:

  • hlávka čerstvého zelí: ½ ks
  • mladé brambory: ½ kg
  • mladé mrkve: 2 ks
  • vejce: 2 ks
  • ocet: 1 lžička
  • olivový olej: 1 lžíce
  • slunečnicový olej: dle potřeby
  • cibule: 1 ks
  • bramborová mouka: 7 lžic
  • sůl: dle chuti
  • mletý pepř: dle chuti
  • kořenící směs Vegeta: 1 lžíce
  • krupicový cukr: ½ lžíce

Jak postupovat při přípravě zelných placek?

Začněte tím, že si brambory oloupete, omyjete a pokrájíte do hrnce na středně velké kusy. Poté je vařte v mírně solené vodě do měkka. Po uvaření brambory sceďte a až vychladnou, nastrouhejte je nahrubo do mísy. Můžete je i prolisovat či namlít. Dále si oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Také ji orestujte na troše slunečnicového oleje a pak vložte k bramborám. Do směsi ještě přidejte vejce, sůl, mletý pepř, olivový olej a vše důkladně promíchejte lžící anebo vařečkou.

Dokončování těsta a pečení placek v troubě

Nyní si k ruce vezměte půlku zelné hlávky, omyjte ji a nakrájejte na jemné nudličky. Zeleninu dále vložte spolu s nahrubo nastrouhanou a loupanou mrkví do hrnce, zalijte vodou, ochuťte cukrem, Vegetou, solí, octem a vařte asi dvacet minut. Nakonec zeleninu sceďte a přidejte do bramborového těsta. Vše promíchejte také s bramborovou moukou a z těsta tvořte stejně velké placky. Ty vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte péct do trouby po dobu 30 minut při teplotě 180 °C.

Servírování zelných placek s bramborami a mrkví

Upečené zelné placky vyjměte z trouby a až mírně zchladnou, podávejte je své rodině i přátelům. Hodit se k nim bude jakýkoliv dip či studená omáčka. Přejeme vám dobré chutnání.

.

Doporučené články