Máte v oblibě klasické bramboráky? Potom vás zcela určitě uchvátí i tyto zelné placky, které brambory taktéž obsahují. Jsou nejen vydatné a lahodné, ale také zdravé. Dopřát si je můžete s rodinou anebo s přáteli při posezení u piva či vína.
Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu zelných placek?
Než se pustíte do vaření, připravte si tyto suroviny:
- hlávka čerstvého zelí: ½ ks
- mladé brambory: ½ kg
- mladé mrkve: 2 ks
- vejce: 2 ks
- ocet: 1 lžička
- olivový olej: 1 lžíce
- slunečnicový olej: dle potřeby
- cibule: 1 ks
- bramborová mouka: 7 lžic
- sůl: dle chuti
- mletý pepř: dle chuti
- kořenící směs Vegeta: 1 lžíce
- krupicový cukr: ½ lžíce
Jak postupovat při přípravě zelných placek?
Začněte tím, že si brambory oloupete, omyjete a pokrájíte do hrnce na středně velké kusy. Poté je vařte v mírně solené vodě do měkka. Po uvaření brambory sceďte a až vychladnou, nastrouhejte je nahrubo do mísy. Můžete je i prolisovat či namlít. Dále si oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Také ji orestujte na troše slunečnicového oleje a pak vložte k bramborám. Do směsi ještě přidejte vejce, sůl, mletý pepř, olivový olej a vše důkladně promíchejte lžící anebo vařečkou.
Dokončování těsta a pečení placek v troubě
Nyní si k ruce vezměte půlku zelné hlávky, omyjte ji a nakrájejte na jemné nudličky. Zeleninu dále vložte spolu s nahrubo nastrouhanou a loupanou mrkví do hrnce, zalijte vodou, ochuťte cukrem, Vegetou, solí, octem a vařte asi dvacet minut. Nakonec zeleninu sceďte a přidejte do bramborového těsta. Vše promíchejte také s bramborovou moukou a z těsta tvořte stejně velké placky. Ty vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte péct do trouby po dobu 30 minut při teplotě 180 °C.
Servírování zelných placek s bramborami a mrkví
Upečené zelné placky vyjměte z trouby a až mírně zchladnou, podávejte je své rodině i přátelům. Hodit se k nim bude jakýkoliv dip či studená omáčka. Přejeme vám dobré chutnání.