Rychlý, krásný, zdravý a sytý. Takový je báječný vrstvený salát, který se skládá do uzavíratelné sklenice, a je tedy skvělou volbou i jako občerstvení mimo domov. Hotový je v pár okamžicích, chutná skvěle a perfektně zasytí. Pokud tedy hledáte zdravé občerstvení třeba na výlet či do práce, pak je vrstvený salát skvělý tip. Navíc je značně variabilní a můžete do něj přidat prakticky kterékoliv suroviny vás napadnou.
Na vrstvený salát budete potřebovat:
- Malá žlutá paprika – 1 ks
- malá červená paprika – 1 ks
- mrkev – 1 ks
- okurka – 1 ks
- kuskus – 1 hrst
- červené zelí – ¼ malé hlávky
- citrón – 1 ks
- himalájská sůl
- sušený česnek
- čerstvě mletý černý pepř
- majonéza nebo bílý jogurt
- strouhaný sýr (volitelné)
Návod na přípravu:
Nejlepší je připravit salát večer a nechat ho přes noc uležet. Díky tomu se propojí příchuti surovin a ráno bude dokonale chutný a provoněný.
Uvařte kuskus podle návodu v lehce osolené vodě, slijte přebytečnou vodu a nechte ho vychladnout.
Oškrábejte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Kousek červeného zelí nakrájejte ostrým nožem na tenké nudličky, které ještě rozdělte na kratší kousky.
Papriky umyjte a osušte, nožem je přepulte a vyjměte z nich stopky, jadřince a zbytky semínek. Očištěné plody pak nakrájejte na malé kostičky.
Okurku rovněž umyjte a osušte a pokrájejte ji buďto na kolečka, nebo na kostičky, podle toho, který způsob se vám zamlouvá více.
Připravte si čistou zavařovací či jinou uzavíratelnou sklenici i s víčkem. Na dno položte vrstvu červené papriky, na ni nasypejte strouhanou mrkev, pak vrstvu uvařeného kuskusu, na ten vyskládejte pokrájenou okurku, pak žlutou papriku a na závěr nakrouhané červené zelí.
Pokud chcete, můžete vrstvy proložit trochou mleté himalájské soli a čerstvě mletého černého pepře, sušeným česnekem a popřípadě dalším svým oblíbeným kořením. Na závěr do sklenice na salát vymačkejte citronovou šťávu a zalijte bílým jogurtem či trochou majonézy. Pokud chcete, můžete povrch posypat trochou aromatického strouhaného sýra.
Sklenici uzavřete a uskladněte do lednice alespoň na dvě hodiny uležet.
Zdroj: https://hurrythefoodup.com/how-to-pack-a-salad-in-a-jar/