Když se řekne steak, nikoho nenapadne, že bude vařený. Ale i to je možné. Alespoň tak ho připravuji já. Dříve jsem steaky chystala klasickou metodou, kdy jsem syrový kousek masa hodila na pánev nebo na gril. A potom naservírovala na talíř. Teď jdu cestou, která je zdravější, chutnější a hlavně, z jednoho steaku zvládnu připravit dvě jídla.
Jednoduchý postup
Vaření steaků sice může znít zvláštně, ale když zjistíte, jaký je postup, až tak podivné vám to připadat nebude. Základem je pochopitelně maso, které se nakrájí na pořádně silné plátky. A použít můžete maso hovězí, kuřecí i vepřové. Dle vlastní chuti. To vložím do hrnce se studenou vodou, přivedu k varu a vařím. Hodinu, dvě či tři, podle druhu a tloušťky masa. Prostě do chvíle, dokud není dokonale měkké.
Potom musím být opatrná. Maso se rozpadá a já ho potřebuji dostat z hrnce. Když je venku, nechám ho chladnout. Poté ho namažu BBQ omáčkou či jinou marinádou. Čím déle se marinuje, tím lépe. Před servírováním už udělám jen to, co jsem dělala dříve. Rozehřeji pánev a tento vařený steak na ni dám bez použití oleje zprudka opéct. Tím ho ohřeji a on chytne lepší chuť.
Dvě jídla v jednom
Tato příprava má výhodu i v tom, že připravím z jednoho masa dvě jídla. První je samotný steak, to je jasné. Druhým jídlem je ale polévka. Vodu po vaření steaků samozřejmě nevyleji. Přidám do ní zeleninu, nudle, sůl a mám skvělou polévku k obědu. S minimálními náklady.
Chutné a zdravé
Chápu, že milovníky krvavých mas si svým vařením steaků nezískám. Ale kdo maso nerad žvýká a chce, aby se mu sousto doslova rozpadalo na vidličce, ten bude nadšen. Důležité je jenom dostatečně dlouho vařit, aby bylo maso měkké. Prostě tak, jako to děláte, když vaříte omáčku. I tam chcete, aby maso změklo.
Vaření steaků potěší také tím, že jde o zdravou přípravu. Maso se vaří v obyčejné vodě a následně se rychle opeče na suché pánvi. Tedy bez jakýchkoliv olejů nebo zplodin z grilu. Jenom pozor, z čeho umícháte marinádu a BBQ omáčku, ať je obojí také zdravé. Tak dobrou chuť!
Zdroj: Autorský text.