Chcete pro svou rodinu či přátele na party ugrilovat jednoduché avšak velmi chutné jídlo? Potom vsaďte na játrové špízy s jablky. Ty si zamilují všichni, kdo je okusí. Jsou velice šťavnaté a také skvěle zasytí.
Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu játrových špízů?
Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto suroviny:
- čerstvá drůbeží játra: ¼ kg (nebo dle počtu strávníků)
- cibule: 1 ks
- jablko: 1 ks
- sůl: dle chuti
- mletý černý pepř: dle chuti
- slunečnicový olej: cca 2 lžíce nebo dle potřeby
Dále také potřebujete alobal či pečící papír a kovové tyčky na špízy. Mohou ovšem být i z jiného materiálu.
Jak postupovat při přípravě játrových špízů?
Nejprve si očistěte drůbeží játra a pak je pokrájejte na středně velké kusy. Také si omyjte jablko, odstraňte jádřinec a pokrájejte ho na čtvrtky. Nakonec ještě zbývá žlutá cibule, kterou oloupejte a nakrájejte na půl měsíčky.
Tvoření špízů a jejich pečení
Začněte tím, že si na tyčky určené k přípravě špízů napíchnete nejprve kousek jablka, pak kousek jater a nakonec kousek cibule. Takto opakujte proces, nežli zaplníte celou jehlici. Vše zakončíte opět jablkem. Připravené špízy ještě okořeňte dle preferencí mletým pepřem, solí, zakápněte olejem a vložte do kousku pečícího papíru či alobalu. Pečlivě pokrm uzavřete a dejte na gril. Maso pečte zhruba 20 až 25 minut.
Servírování játrových špízů
Hotové játrové špízy vyjměte z grilu, rozbalte z pečícího papíru či alobalu a podávejte například s kouskem rozpečené bagetky. Hodit se však bude i houska, rohlík a bílý chléb. Přejeme vám dobrou chuť.
Jak špízy vylepšit?
Pokud máte rádi čerstvé bylinky, můžete je při grilování játrových špízů taktéž použít. K masu s cibulí a jablkem vložte třeba snítku petrželky, koriandru, libečku, tymiánu či bazalky. Je jen na vás, jaké chutě grilovaných drůbežích jater si dopřejete.