Recept na švestkový kompot, který doplní vitamíny během chladných dnů

Švestkový kompot je lehký a zdravý dezert, který si můžete dopřát prakticky po každém jídle. Tedy pokud máte domácí a při jeho přípravě to nepřeženete s cukrem, kterému se oprávněně přezdívá bílý zabiják. Nejvíce však švestkový kompot doceníte v zimě, tedy hlavně vaše tělo, které v tomto období prahne po důležitých vitamínech a minerálech více než jindy. Naštěstí pro vás tu máme recept na ten nejlepší švestkový kompot. Máte-li čerstvě sklizenou úrodu švestek a nevíte-li co s nimi, jste tu správně.

Doporučený článek:  Mango osvěží a dodá vitamíny, koktejl mango lassi podpoří trávení a imunitu

Domácí vitamínová bomba

Nejlepší ovoce je samozřejmě čerstvé. Ale švestky by vám těžko vydržely až do zimy, a tak je kompot tou nejlepší variantou, jak si je uchovat a hlavně jak uchovat všechny podstatné vitamíny. Na dvě velké dvoulitrové zavařovačky domácího švestkového kompotu budete potřebovat tyto suroviny:

  • 2,5 kg čerstvých švestek,
  • 1600 ml převařené vody,
  • 200 g cukru krystal (částečně je možné nahradit jej medem),
  • 16 kusů hřebíčku,
  • 2 kusy skořice v celku.
Zdroj obrázku: Freepik

Příprava

Švestky důkladně omyjte, zbavte všech stopek a lístků a vypeckujte. Pozor, aby se vám do kompotu nedostala žádná červivá. Pak švestky rozdělte na dvě poloviny do dvou sterilizovaných zavařovaček. Do každé sklenice přidejte osm kousků hřebíčku a tyčinku skořice. Zasypte 100 g cukru nebo medu a následně zalijte převařenou vodou tak, aby pod víkem zůstal asi 1 cm prostoru. Pak sklenice zavřete a položte je do velkého hrnce vystlaného čistou utěrkou nebo ručníkem. Zalijte vodou tak, aby sahala asi do tří pětin sklenic, přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny.

Doporučený článek:  Pohankové nudle jsou alternativa k běžným těstovinám. Oproti nim přinášejí i něco navíc

Skladování

Hotový kompot nechte v hrnci vychladnout na pokojovou teplotu, dokud je horký, nepřemísťujte ho. Pak jej skladujte na suchém místě bez přístupu vzduchu za stálé teploty, nejlépe kolem 16 °C. Otevřený kompot je nutné spotřebovat během zhruba týdne. Jakmile sklenice otevřete, je nutné skladovat je v lednici.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/too-much-sugar, https://www.medicalnewstoday.com/articles/plum-nutrition-facts, https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-plums, https://veggiedesserts.com/plum-compote/
.

Doporučené články