Pasta al pomodoro neboli těstoviny s rajčatovou omáčkou

Neexistuje jednodušší jídlo než jsou těstoviny s rajčatovou omáčkou. Zapotřebí je jen několik základních surovin a pár minut času. Nepotřebujete být ani kuchařský mistr, abyste je zvládli připravit a výsledek bude vždy skvělý. Věnujte však zvýšenou pozornost výběru rajčat, z nichž budete omáčku připravovat. S jejich kvalitou totiž chuť výsledného pokrmu stojí a padá.

Ingredience:

  • Těstoviny (špagety, penne nebo kterékoliv jiné) – 500 g
  • čerstvá nebo konzervovaná rajčata – 500 g
  • česnek – 3 stroužky
  • olivový olej – dle potřeby
  • čerstvá bazalka – dle chuti
Doporučený článek:  Panzanella – jednoduchý rajčatový salát z prosluněné Itálie

Návod na přípravu:

Pokud připravujete omáčku z konzervovaných rajčat, máte půl práce rovnou hotovo. Jestliže máte nachystaná rajčata čerstvá, je zapotřebí věnovat jim trochu péče navíc.

Rajčata umyjte, ostrým nožem je po obvodu lehce nařízněte tak, abyste prořízli slupku, ale nerozkrojili jste rajče. Nakrojená rajčata vložte do cedníku. V rychlovarné konvici přiveďte k varu vodu a tou pak rajčata v cedníku spařte. Tím se uvolní slupka a bude možné ji snadno sloupnout.

Oloupejte stroužky česneku a rozkrojte je na poloviny. Do hrnce nalijte trochu olivového oleje, zahřejte ho a vložte do něj stroužky česneku. Zahřívejte je v oleji tak dlouho, dokud se nerozvoní. Dejte ale pozor, abyste je nepřipálili, pak by zhořkly a zkazili by vám celou omáčku. Česnek pak z hrnce vylovte ven.

Doporučený článek:  Studentský hrnec aneb zapečené brambory s rajčatovou omáčkou

Rajčata zbavená slupek pokrájejte na čtvrtky a vhoďte je do hrnce s česnekovým olejem. Posolte je, aby pustily vodu, přiklopte pokličkou, zmírněte oheň na střední úroveň a duste, dokud se rajčata úplně nerozpadnou.

Čerstvou bazalku omyjte a pokrájejte ji na menší proužky. Když jsou rajčata úplně rozvařená, odstavte je z ohně a přidejte k nim pokrájenou bazalku (pokud nemáte čerstvou, můžete použít i sušenou).

Špagety uvařte v osolené vodě tak, aby byly na skus, tedy al dente. Pak je vhoďte do rajčatové omáčky, dobře promíchejte a ihned podávejte spolu s půlenými cherry rajčátky a snítkou čerstvé bazalky. Pokud chcete, můžete je posypat trochou strouhaného parmazánu nebo mozzarelly.

Doporučený článek:  Cuketa, jak ji možná neznáte. Obyčejná zelenina by měla být základem každého zdravého jídelníčku

Dobrou chuť.

.

Doporučené články