Cuketové lasagne se šunkou a sýrem jsou jednoduché a chutné

Rychlá večeře po příchodu domů? Tenhle tip si rozhodně oblíbíte na konci letní sezóny, kdy dozrávají cukety. Cuketa zapečená se sýrem a šunkou připodobňující italské lasagne je totiž naprosto bezkonkurenčním jídlem, které potěší děti i dospělé. Toto jídlo je navíc rychle hotové a bez nadsázky jej zvládne připravit naprostý nemotora. Cuketové lasagne současně překvapí nebesky jedinečnou chutí. Jak se připravují?

Ingredience na cuketové lasagne

Cuketa patří mezi nejoblíbenější letní zeleninu hned po rajčatech a okurkách. Výhodou je, že se snadno pěstuje na záhonech nebo na kompostu, k tomu se jedná o velmi zdravou potravinu. Cukety vynikají obsahem vitamínů C, A a skupiny B, dále minerálů, jako jsou vápník, hořčík či železo. Tato zelenina se přidává pro své pozitivní účinky na zdraví do teplých i studených zeleninových jídel. Pro tentokrát je jistou volbou do lasagní. Co budete na jejich přípravu potřebovat? Připravte si:

  • 5 malých cuket,
  • 200 g vařené šunky,
  • 250 g sýru typu scamorza nebo mozzarella,
  • 100 g parmazánu,
  • sůl na dochucení.
Doporučený článek:  Dokonale křupavé okurčičky jsou pýchou každé kuchařky. S osvědčeným receptem se podaří i vám
Zdroj obrázku: Freepik

Způsob přípravy:

Velmi těžko budete hledat snazší recept. A čím začít? Rozhodně cuketami, které se musí omýt a nakrájet na tenké plátky, které se rozprostřou na dno zapékací nádoby. Zlehka se osolí, ale opravdu obezřetně, protože parmazán je slaný až dost. Také se solí každá vrstva cuket, proto solte zlehka.

Následně se na cuketovou vrstvu umístí plátky či kostičky šunky. Sýr se nakrájí na plátky, poté je položte na šunku. Parmazán nastrouhejte najemno a posypte svrchní část. Opětovně položte cuketu, šunku a sýr. Tímto způsobem pokračujte až do naplnění zapékací misky.

Doporučený článek:  Karbanátky s ječnými kroupami jsou lahodné a šťavnaté

Na závěr posypte povrch zbylým sýrem a vložte do trouby, kterou předehřejte na 180 stupňů Celsia. Pečte po dobu asi 30 minut. Před servírováním nechte nádobu chvilku odpočinout a vychladnout, protože obsah je příliš horký na okamžitou konzumaci.

Zdroj: https://healthyrecipesblogs.com/zucchini-lasagna/, https://www.healthline.com/nutrition/zucchini-benefits, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-zucchini
.

Doporučené články