Přezrálé banány jde skvěle zužitkovat v banánovém chlebu

Banány patří mezi oblíbené ovoce, a to nejen kvůli jejich chuti. Dají se snadno konzumovat a mohou se tak stát rychlou svačinkou v práci nebo ve škole. Navíc obsahují velké množství zdravých látek, díky kterým potěšíme naše tělo. Bohužel banány, které už jsou velmi zralé a mají na slupce hnědé skvrny, často končí v koši a to je velká chyba.

Vlastnosti banánů

Banány jsou jedním z těch plodů (vedle například datlí), které jsou po dozrání určitě zdravější. Obsahují více antioxidantů a snáze se tráví. Zralé ovoce může také zvýšit počet bílých krvinek a posílit imunitní systém. Mnoho lidí se diví, že velmi zralé banány se spoustou tmavých skvrn jsou zdravé. V první řadě stojí za to vědět, že tmavé skvrny se objevují v procesu zrání ovoce a jsou přírodním jevem.

Doporučený článek:  Dokonalé knedlíky hotové za deset minut. Trik je ve vynechání jediné ingredience

Výzkum provedený v Japonsku dokonce ukázal, že tmavé, zralé banány jsou určitě zdravější než zelené a mají protirakovinový účinek, proto se je vyplatí profylakticky zařadit do stravy. Chuť zralých banánů se výrazně liší od chuti zeleného tvrdého ovoce a ne každý ji snese. Takové banány se však mohou použít k přípravě koláčů, smoothie, zmrzliny nebo banánového chleba.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na banánový chléb

Na přípravu banánového chleba budete potřebovat 4 vejce, 1 šálek cukru, 200 g másla, 4 banány, 2,5 šálku pšeničné mouky, 2,5 lžičky prášku na pečení, 1 čajovou lžičku jedlé sody, 1 šálek nasekaných ořechů. Jako první zahřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Vložte vejce do misky a dobře promíchejte.

Doporučený článek:  Jednoduchý kynutý koláč, který se hodí pro návštěvu i k snídani

Následně přidejte cukr, máslo a rozmačkané banány. Ve druhé misce smíchejte mouku s práškem na pečení, sodou a solí. Přidejte banánovou hmotu připravenou dříve a důkladně vše promíchejte. Přidejte najemno nasekané ořechy a znovu dobře promíchejte. Těsto vložte do pekáče a pečte přibližně hodinu. Dobrou chuť!

Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/bananas/, https://www.healthline.com/nutrition/brown-bananas, https://scienceinfo.net/why-do-japanese-people-like-to-eat-ripe-bananas-with-black-spots.html, https://www.simplyrecipes.com/recipes/banana_bread/
.

Doporučené články