Během chřipky a nachlazení hraje jídelníček klíčovou roli

Chřipka, nachlazení a jakákoli jiná infekce horních cest dýchacích jsou obtíže, při kterých tělo potřebuje především odpočinek a správnou výživu. O tom, že farmaceutika nevyléčí vše, se mluví stále více. Naše strava hraje obrovskou roli v prevenci i terapii. Hlavním úkolem je vyloučení produktů, které nám mohou uškodit.

Tabletky nepomohou vždy

Když se ptáme na výživu během nemoci, obvykle jedním dechem připomínáme, že jsou důležitá antipyretika, česnek, cibule, zázvor a tradiční směsi, které nám pomohou vrátit sílu. Je obtížné s tím nesouhlasit. Je ale třeba mít na paměti, že léky nejsou vždy správným řešením. 37,5 °C není horečka, ale horečný stav, a při takové teplotě není třeba brát léky na snížení teploty.

Doporučený článek:  Banány jsou skvělou volbou i pro lidi, kteří chtějí zhubnout

Jak říkají lékaři, v případě dospělého hovoříme o horečce, když teploměr ukazuje 38,5 stupňů nebo více. Je obtížné diskutovat o jednotlivých pocitech každého pacienta, ale je třeba pamatovat na to, že žaludek a střeva mají omezenou sílu, a je proto nutné přiměřeně dávkovat léky proti bolesti a antipyretika. Nejsou bez vedlejších účinků. Kromě žaludku a střev zatěžují také játra a ledviny.

Zdroj obrázku: Freepik

Těmto jídlům se vyhněte

Tyto výrobky by nikdy neměly být v naší stravě, a určitě ne během nemoci. Rychlé občerstvení, stejně jako slané občerstvení jsou bomba s transmastnými tuky, cukrem, solí a chemickými přídatnými látkami. Chipsy, sušenky, hranolky nebo sendviče s rychlým občerstvením jsou jednoduchým receptem na střevní mikrobiotickou poruchu, ztrátu vitality, větší riziko zánětu a oslabení imunitního systému.

Doporučený článek:  Zapečené lilky s rajčaty, smetanovým sýrem a červeným rybízem

Sladkosti a cukroví jsou zdrojem silných dávek sladidel, která oslabují přirozený střevní mikrobiom a vyřazují již oslabený imunitní systém. Sladkosti a cukroví také obsahují vysoce toxické transmastné tuky. Žádný organismus je nepotřebuje, zejména při nemoci. Smažené výrobky se těžko tráví, dlouho v žaludku zůstávají a tělo musí věnovat spoustu energie ke zvládnutí metabolických procesů souvisejících s jejich trávením.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/15-best-foods-when-sick
.

Doporučené články