Rajčata můžeme zpracovat na sto způsobů. Využití najdou i ta nezralá

Nejčastěji se v kuchyni využívají červená rajčata. Hodí se k jídlu ať už syrová, třeba do salátu, nebo jako součást samotných pokrmů. Nicméně využití lze nalézt i pro rajčata zelená.

Rajčata neodmyslitelně patří k italské kuchyni. Zde se nejčastěji objevují v nejrůznějších salátech, omáčkách k těstovinám nebo na pizze. Velmi snadno se kombinují s jakoukoliv další zeleninou. Hodí se i pro přípravu různých dochucovadel, jako jsou třeba kečup nebo salsa. Také tvoří základ pro tolik oblíbenou rajskou omáčku a polévku.

Doporučený článek:  Aspirin posílí pěstovanou zeleninu nebo ovocné stromy

Zelená rajčata nevyhazujte

Když nedozrálá rajčata postihne mrazík, již s jistotou nezčervenají. Nemusí se však jednat o tragédii. Rajčata je třeba vytáhnout i s kořenem a zavěsit je v teplé místnosti. Zde dokážou zdravé plody ještě nějaký čas dozrávat. Další možností je uložit rajčata na nějakou podložku a položit je k oknu. Můžete k nim ještě položit zralé jablko nebo rajčata.

Na nedozrálých rajčatech si můžete pochutnat. Lze je naložit do soudku s octem. Druhá verze naložení je sladká. Rajčata nakrájejte na kousky a povařte s vodou a cukrem. Nakonec je možné přidat nezralá rajčata do čalamády. Dostanete tak přílohu k pokrmům nebo si je můžete vychutnat samotná.

Doporučený článek:  Způsobů sušení hub je několik, důležité je uchovat jejich živiny a chuť
Zdroj obrázku: Freepik

Rychlovky s rajčaty

Bruschettu ochuťte směsí z bazalky, česneku a najemno nakrájených rajčat. Doplňte parmezánem a máte výbornou snídani, svačinu nebo večeři. Lze ji použít také jako předkrm.

Do zeleninových salátů rajčata neodmyslitelně patří. Vyjímají se v nich díky své výrazně červené barvě. Salát k obědu nebo večeři můžete doplnit topinkou nebo křupavou bagetou.

Směs tofu a rajčat je vhodná také pro vegany. Toto jídlo zvládnou připravit i začátečníci. Rajčatový základ doplňte o cuketu, tofu, cibuli a přidejte bylinky pro chuť.

Doporučený článek:  Jarní cibulku zvládne vypěstovat každý. Postačí jí trocha místa v záhoně a dostatek slunce

Kuřecí kousky opečte na cherry rajčatech. Ochuťte saturejkou. Podávat můžete třeba s kuskusem nebo rýží.

Zdroj: https://www.recipetips.com/kitchen-tips/t--829/all-about-tomatoes.asp
.

Doporučené články