K zimní kuchyni neodmyslitelně k patří i vůně sušených hub, které najdeme mimo jiné v polévce, ale i jiných oblíbených receptech. Abychom z nich dostali maximum, vaříme je v okořeněné vodě. Nejběžnější chyba je, že tuto vodu následně vylijeme.
Chutný zdroj vitamínů
Houby jsou bohatým zdrojem vitamínů B. Je zajímavé, že některé druhy mají vyšší obsah niacinu a riboflavinu než populární obiloviny a masné výrobky. V houbách také najdeme vitamín C, thiamin, kobalamin, vitamín D, vitamín E. Houby mají i vysoký obsah minerálů, ze kterých určitě vynikají fosfor, hořčík a draslík. Najdeme v nich však také zinek, železo, měď, mangan a selen.
Zdravotní vlastnosti hub jsou spojeny hlavně s vlákninou a biologicky účinnými látkami, jako jsou betaglukany a polyfenoly. Studie prokázaly, že pravidelná konzumace hub snižuje hladinu cholesterolu a reguluje krevní tlak. Biologicky účinné sloučeniny přítomné v houbách mají silné imunostimulační, protirakovinné, protizánětlivé, hypoglykemické a antioxidační účinky.

Využití vody po vaření
V mnoha domácnostech se voda automaticky vylívá po vaření hub. Ukazuje se, že jde o zbytečnou ztrátu hodnotných látek pro zdraví. Houby se vyznačují nejen svou jedinečnou chutí, ale také vůní. Namísto toho, abyste se vody zbavili, je lepší rozhodnout se ji zmrazit nebo dále zpracovat.
Pokud se rozhodnete skladovat vodu z hub v mrazničce, počkejte, až úplně zchladne, a pak ji nalijte do speciálních tašek nebo nádob na led. Nyní je jednoduše vložte do mrazničky a počkejte několik hodin. Ano, připravené kostky se použijí při vaření večeře jako základ pro polévky, omáčky a marinády.
Zdroj: https://www.insider.com/guides/health/diet-nutrition/mushroom-benefits