Nachystejte na Tři krále polskou specialitu. Je vhodná pro návštěvu i koledníky

Oslavy Zjevení Páně jsou v katolických zemích příležitosti potkat se s rodinou a přáteli, v mnoha zemích, obdobně jako u nás, též chodí koledníci. U nás se slaví Tři králové spíše symbolicky a tento den bývá spojován s písmeny K+M+B, kterými koledníci žehnají domům, protože za písmenky se skrývá zkratka latinského Christus mansionem benedicat, v překladu Kristus požehnej tomuto domu. U této příležitosti lze koledníkům nabídnout tradiční polský pokrm, který ale chutná výtečně i v kterýkoli jiný den a výborně se hodí jako pohoštění při posezení s přáteli.

Epifanie neboli Zjevení Páně

V křesťanství značí Epifanie den, kdy přišli tři králové a pastýři uctít narozeného Ježíše Krista. V Česku se proto v kalendáři skví svátek Tří králů. Kašpar, Melichar a Baltazar jsou v tuzemsku symbolem pro charitní sbírku, v ostatních evropských zemích je tento den oslavován různými pokrmy. Ve Francii je například typickou specialitou Královský koláč (Galettes de Rois), přičemž do nitra pečiva se schovává figurka. Ten, kdo ji nalezne, bude mít po celý rok štěstí, ale musí také připravovat tento koláč další rok. Obdobou je španělský kynutý koláč ve tvaru prstenu (Roscón de Reyes). U našich polských sousedů jsou typické szczodraki, pečivo připomínající rohlíky plněné slanými i sladkými náplněmi.

Doporučený článek:  Po nakládaných rajčatech se v zimě zapráší. Posílí imunitu a dokonale pročistí střeva

Ingredience

Co je na přípravu této typické polské pochoutky potřeba? Připravte si:

Na těsto:

  • mouka – 1 kg
  • mléko – 2 sklenice
  • cukr – 5 lžiček
  • sůl – 1 lžička
  • droždí – 10 g
  • smetana (více než 18 %) – 2 lžíce
  • máslo – 250 g
  • kmín, mák, sezam

Na náplň:

  • bílé zelí – 500 g
  • jablka – 3 ks
  • máslo – 3 lžíce
  • voda – ½ sklenice
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • bobkový list
Zdroj obrázku: Freepik

Způsob přípravy:

Do misky nalijte vlažné mléko, do kterého rozdrobte droždí a přisypejte trochu cukru a mouky. Zamíchejte, misku přikryjte utěrkou a nechte vykynout v teple. Mezitím prosejte mouku do velké mísy, přidejte změklé máslo, smetanu a žloutek, dosolte. Hněťte rukama a postupně přidávejte kvásek. Dejte odležet do tepla pod přikrytou utěrkou asi na 3-4 hodiny.

Doporučený článek:  Domácímu chlebu se nic nevyrovná. Jeho přípravu zvládne i úplný začátečník

V hrnci rozehřejte máslo, přisypejte nakrájené zelí a zalijte vodou, přidejte bobkový list a dejte vařit. Mezitím oloupejte jablka a nastrouhejte je nebo nakrájejte na kostičky a přidejte k zelí. Dosolte a opepřete, okořeňte majoránkou a duste do měkka. Poté nechte vychladnout, aby se náplň mohla použít do vykynutého těsta.

Těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozválejte na dlouhého hada, kterého nakrájejte na stejně velké díly. Každý díl rozválejte na tenko, do středu vložte připravenou nádivku a následně zabalte do tvaru rohlíku nebo croissantu. Položte jednotlivé kusy na plech vyložený pečicím papírem, do jednoho rohlíku je možné vložit keramickou figurku jako překvapení.

Doporučený článek:  Barvy na vlasy nejsou nutné. První šediny spolehlivě schovají domácí lektvary

Rohlíky potřete rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka, posypte sezamem nebo mákem. Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 190 stupňů Celsia. Pečte dozlatova asi po dobu 20 minut. A nezapomeňte, že ten, kdo si vybere rohlíček s překvapením (kromě keramické figurky je možné použít vydezinfikovanou minci), peče občerstvení pro ostatní další rok!

Zdroj: https://cookandlove.pl/blog/recipe-items/przepis-na-szczodraki-rogale-z-grzybami
.

Doporučené články