Lišková polévka s bramborami k večeři či obědu

Lahodná, vydatná a přímo jednoduchá polévka s houbami, kterou si zamilují i mlsné jazýčky. Připravte ji k večeři nebo k obědu, zasytí a pokud si lišky zamrazíte, v zimním období vás zahřejí.

Připravte si tyto suroviny

  • Brambory 5-6 kusů
  • Cibule 1 kus
  • Česnek 2 stroužky
  • Celer ¼ bulvy
  • Lišky 5 kusů
  • Petržel
  • Mrkev
  • Pórek
  • Sůl
  • Pepř
  • 2-3 lžíce olivového oleje

Postup přípravy

Nejdříve si přichystejte brambory, nejlépe však ty nové, rané, mají dokonalou chuť a nemají pachuť starých brambor. Brambory umyjte a oloupejte, poté nakrájejte na malé kostičky. Dále si připravte kořenovou zeleninu. Mrkev škrabkou na brambory oškrábejte, petržel také a celer také. Zeleninu nakrájejte na jemné kostičky, klidně i na větší kusy, pokud to máte rádi a dál připravte cibuli, česnek a pórek – nakrájejte je také na jemné kousky.

Druhá fáze

V druhé části umístěte do hrnce trochu oleje a orestujte na něm všechnu zeleninu. Jakmile zelenina zezlátne, zalijte ji 1,5 litrem horké vody. Pokud nechcete vodu, použijte zeleninový vývar, který jste si předem připravili. Přidejte ještě houby a vařte 15 minut. Veškeré suroviny jsou umístěné v polévce a je čas podávat. Polévka je sama o sobě hustá, ale pokud ji chcete ještě nějakým způsobem obohatit, doporučujeme přidat vysokoprocentní smetanu na vaření, kterou zředíte trochou vody, lžící horkého vývaru a poté vlijete do polévky. Míchejte a vařte ještě pět až deset minut. Můžete přidat i kopr nebo pár kapiček octu, aby si polévka získala mírně nakyslou chuť.

Zeleninový vývar

Doporučujeme, abyste si připravili zeleninový vývar předem a nepoužívali jste umělá a chemická dochucovadla, která jsou pro tělo nezdravá. Způsobují vysoký cholesterol a zvyšují pravděpodobnost vzniku zánětu v těle. A pokud máte chronicky zvýšený zánět v těle, jistě se umělým dochucovadlům co nejrychleji vyhněte. Příprava vývaru je jednoduchá. Stačí připravit mrkve, celer, patizon, cibuli a další zeleninu, kterou máte rádi a povařit ji alespoň jednu a půl hodiny. Poté scedit a přidávat do jídel. Takový čistý vývar můžete skladovat i v mrazáku.

.

Doporučené články