Játra jsou pro někoho lahůdkou, kterou miluje, na druhou stranu v mnohých vzbuzují nepříjemné vzpomínky spojené se školní kuchyní. Právě tam se játra velmi často podávala. Je ale docela složité je udělat dobře a chutně, protože se jedná o specifickou surovinu. Obsahují spoustu vitaminů, především skupiny B. Vyplatí se je tedy zařadit do jídelníčku. Nejčastěji u nás objevíte játra ve vlastní omáčce s cibulí, jako příloha se většinou dává rýže.
Jak můžete snadno udělat játra, která budou měkká?
Udělat dobrá játra už nemusí být pouze sen. Stačí jediná přísada, která zaručí, že budou šťavnatá a chutná. Tou surovinou je jablko. Jak moc ovlivní výslednou chuť pokrmu a jak taková játra připravit? K výrobě budete potřebovat:
- 500 g kuřecích jater,
- 1 velké jablko,
- 2 střední cibule,
- 2/3 šálku zeleninového nebo drůbežího vývaru,
- sůl a pepř na dochucení,
- olej na smažení,
- 3 lžíce mouky.
Nejdříve bude nutné játra poctivě očistit od blanek a žilek, protože to jsou části kuřecích jater, které nejsou vhodné pro konzumaci. Následně játra opláchněte pod vodou a sceďte v cedníku. Takto připravená je můžete posypat trochou mouky.
Tajemství se ukrývá v jablku
Dalším krokem bude nakrájení cibule na silnější kostičky. Ty pak zpěňte na pánvi s rozpáleným olejem. Až bude cibule hotová, vyndejte ji z pánve na talíř. Na stejné pánvi pak orestujte játra, která obalíte v mouce. Přidejte hotovou cibuli a také jablko. Celé zalijte zeleninovým nebo kuřecím vývarem, aby byla játra potopená.
Nakonec asi deset minut duste, dokud jablka nebudou měkká a nezačnou se rozpadat. Omáčka by měla zhoustnout, následně ji ještě dochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti. Pak už stačí pouze uvařit rýži nebo si k játrům dát i jinou přílohu. Játra patří mezi levné suroviny, musíte si dát pouze pozor, abyste je správně okořenili, a můžete si je vychutnat s celou rodinou.
Zdroj: https://www.epicurious.com/recipes/food/views/calfs-liver-with-apples-and-onions-13210