Obávaný plevel jde skvěle využít pro zdraví i krásu. Kopřivová tinktura vám nesmí chybět

Kopřiva je považovaná za vytrvalý plevel, ale díky svým skvělým vlastnostem je také široce používaná v kosmetice a farmacii. Oblíbená je ve formě sušených listů, čajů, oplachů na vlasy nebo šamponů. Kopřivu však můžete využít i v mnoha jiných případech.

Kopřiva a její vlastnosti

Celá rostlina obsahuje mnoho cenných látek, jak kořen, tak listy. Mezi nejdůležitější látky v kopřivě patří:

  • vápník,
  • železo,
  • křemík,
  • hořčík,
  • vitamíny C, K, skupiny B,
  • serotonin,
  • flavonoidy,
  • kyselina máselná, kyselina kávová, kyselina jantarová.
Doporučený článek:  Francouzské růže s jablky jsou noblesním dezertem ke každé příležitosti

Její nejznámější vlastnosti jsou močopudné čili zlepšuje proces očisty organismu. Navíc se doporučuje pro diabetiky, jelikož dokáže normalizovat hladinu cukru v krvi. Kopřiva se však také široce užívá v kosmetickém průmyslu, zejména posiluje vlasy, zklidňuje projevy akné, pomáhá v boji proti lupům a zabraňuje dalším kožním problémům včetně ekzému nebo různých vyrážek.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit kopřivovou tinkturu?

Je nutné nasbírat mladé kopřivové výhonky a ihned z nich získat šťávu. Listy kopřivy zalijeme horkou vodou, osušíme a vylisujeme odšťavňovačem. K vytvoření tinktury budete potřebovat půl litru šťávy a půl litru lihoviny. Obě tekutiny smíchejte a odložte bokem alespoň na dva dny. Rostliny sbírejte zejména na místech mimo silnice a zabydlené oblasti. Tak se vyhnete kontaminaci nebezpečnými látkami.

Doporučený článek:  Bramborová klobása přijde k chuti nejen během grilování

Tinktura se dá vyrobit také z kořenů rostliny a vyplatí se to udělat ideálně na podzim, kdy mají kořeny nejvíce cenných složek. Půl kila kořenů kopřivy je třeba nakrájet na malé kousky a zalít alkoholem nebo vodkou. Odložte na tmavé místo a každých pár dní protřepejte.

Kdy tinkturu použít?

Tinktura se doporučuje lidem, kteří chtějí očistit tělo od toxinů. Měli by ji užívat lidé s problémy trávicího ústrojí – protože urychluje trávicí proces a také zvyšuje chuť k jídlu.

Zdroj: https://organicalcohol.com/recipe-nettle-tincture/
.

Doporučené články