Upečte si vlastní kváskový chléb. Jeho chuti se ten kupovaný nevyrovná

Kváskový chléb je trendem dnešní doby. Krásně voní, je chutný, dlouho vydrží jako čerstvý. Je to chléb, který se pekl a prodával kdysi. Má se za to, že jeho příprava je náročná. Pokud ale máte po ruce podrobný návod, jistě si i vy zvládnete doma upéct tento voňavý chléb.

Rozkvas je základ

Nejdůležitější součástí je, jak již návod napovídá, kvásek. Rozkvas je nejlepší připravit večer před ranním připravováním těsta. Trochu dobře a pravidelně živeného kvásku promíchejte s recepturní vodou a moukou. Zakryjte něčím prodyšným a nechte v teple 10–12 hodin. Směs by měla být tuhá a vonět po mouce. Ráno by měl rozkvas být hotový a vonět kysele, nabýt dvojnásobného objemu a vypouklý nebo zarovnaný povrch. Můžou se objevit dírky. Do tohoto rozkvasu přidejte zbytek vody a hladké mouky. Nezapomeňte na sůl a kmín. Robotem pak vymiste těsto. Stačí mísit 2 minuty míchat pomaleji a zhruba 5-7 minu mísit rychleji. Nelekněte se, když těsto bude stéle lepivé.

Doporučený článek:  Jednoduché chuťovky k pivu připravíte během pár minut. Potěšíte milovníky masa i vegetariány

Kynutí

Namočte stěrku a seškrábněte jí těsto v míse na jedno místo, opět prodyšně přikryjte a nechte kynout 2 hodiny. Tento čas je orientační a vše závisí na síle kvásku. Zkuste se řídit podle toho, jak těsto vypadá. Vyškrábněte těsto na pomoučený stůl a prsty jej lehce roztáhněte, vytvořte obdélník a potáhnutím za kraje přeložte těsto na třetiny. Toto otočte o 90° a znovu přeložte na třetiny. Takto naskládané těsto nechte zakryté mísou nebo utěrkou asi 15-20 minut odstát.

Doporučený článek:  Bramborové slupky lze upéct jako lupínky, hodí se také do vývaru
Zdroj obrázku: Freepik

Tvarování bochníku

Po odpočinku vytvarujte z těsta bochník. Pomučte ho a vložte do vysypané ošatky švem nahoru. Přikryjte utěrkou nebo poolejovanou potravinářskou fólií a nechte kynout 1,5-2 hodiny. Nezapomeňte rozehřát troubu. Bochník opatrně přemístěte na plech s pečicím papírem nebo fólií. Přebytečnou mouku smeťte a bochník postříkejte vodou pomocí rozprašovače. Naříznout jej můžete nožem nebo žiletkou a dejte péct.

Pečení chleba

Každá trouba peče jinak, proto je třeba vyzkoušet, zda bude třeba péct celou dobu na 200-220 °C nebo prvních 5 minut péct na 250 °C, následně ubrat na 200 °C a dopéct, nebo vložit do trouby rozpálené na 250 °C, pak okamžitě zeslabit na 200 °C a takto dopéct. Doba pečení je cca 45-50 minut. Upečený bochník chlaďte na kovové mřížce. Krájejte až úplně vychladlý chléb.

Zdroj: https://tastesbetterfromscratch.com/bread-recipe/
.

Doporučené články