Domácí česnekové máslo je výborné na chlebíčku i pod maso. Univerzální recept nabízí nespočet variant

Pár minut do příchodu návštěvy? Pro tentokrát je možné ozvláštnit jednohubky domácím máslem, které je hotové během pár minut. Navíc jeho příprava je natolik snadná, že jej zvládne nachystat opravdu každý. Hodí se na pomazání tenkých plátků rohlíků, veky, ale výtečně chutná i zapečené se starým chlebem. Jak se domácí česnekové máslo připravuje a čím je možné jej ozvláštnit?

Domácí česnekové máslo jako jistota

Samotné máslo nikomu moc nechutná, ale česnekovým stačí pomazat rohlík a svačina je na světě. Česnek dodá patřičnou chuť a příjemně provoní celou kuchyni. Kombinace másla a česneku je naprosto dokonalá, k tomu najde užitek nejen u jednohubek nebo toustů, ale má široké použití při vaření a přípravě dalších pokrmů. Česnekové máslo potvrzuje rčení, že v jednoduchosti je krása. Na jeho přípravu jsou totiž potřeba pouhé tři ingredience.

Doporučený článek:  Kouzelný nápoj ze dvou ingrediencí posílí imunitu a sníží cholesterol. Jedna sklenice denně dokáže zázraky
Zdroj obrázku: Freepik

Recept na česnekové máslo

Máslo, čerstvý česnek a sůl, to je vše, co bude pro tento recept potřeba. Začne se tím, že se vyjme máslo z chladničky a odkrojí se 100 gramů, které se nechají změknout při pokojové teplotě. Mezitím se oloupou čtyři stroužky česneku a prolisují se do misky. Milovníci česneku mohou přidat více, ale při použití českého nebo španělského česneku je množství dostačující. Prolisovaný česnek se promíchá se změklým máslem a na závěr dochutí špetkou soli. Hotové máslo se může dát z misky na potravinový papír nebo pečicí papír a vytvořit z něj váleček a dát chladit do chladničky.

Doporučený článek:  Obávaný plevel jde skvěle využít pro zdraví i krásu. Kopřivová tinktura vám nesmí chybět

Bylinky pro zpestření chutí

Máslo a česnek tvoří dokonalou kombinaci, ale může se ozvláštnit i dalšími bylinkami nebo kořením. Výtečně se snoubí s česnekem hřebíček, který se musí před použitím zabalit do hliníkové fólie a nechat provonět v troubě vyhřáté na 180 °C asi půl hodiny. Z bylinek se hodí přidat nasekaný kopr nebo petrželku, ze sušených bylinek pak oregano, bazalku nebo tymián. Domácí bylinkové máslo se může použít na tousty ze starého chleba nebo přidat kousíček do zeleninových nebo krémových polévek, vhodné je toto máslo též pod maso nebo jako doplněk k houbám a pečené zelenině.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/garlic-butter
.

Doporučené články